Spent mellom NATO og Russland

Vil ha dialog i stedet for atomopprustning

I ei tid med økt spenning og mistillit mellom Russland og NATO vil Norge bygge tillit og dialog med naboen i øst.

TID FOR DIALOG: Både NATO-sjef Jens Stoltenberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen er opptatt av å styrke dialogen med Russland. Foto: Lars Eivind Bones
TID FOR DIALOG: Både NATO-sjef Jens Stoltenberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen er opptatt av å styrke dialogen med Russland. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Brussel (Dagbladet): Det sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Han mener Norge kan bruke sitt gode naboforhold til Russland konstruktivt ei tid da spenningen har økt og våpenkappløpet igjen er i full gang.

Forsvarsministeren vokste opp med Sovjetunionen som en fiende bak grensa. Etter den kalde krigen har naboforholdet blomstret. De siste åra har forholdet kjølnet mellom Russland og NATO-landet Norge. Men nå vil finnmarkingen Bakke-Jensen tine det opp.

Vil rigge et klima for avspenning

- På et eller annet tidspunkt må vi bygge tillit. Ingen er tjent med atomopprustning, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg før forsvarsministermøtet tirsdag. Han sa at å berge avtalen om forbud mot atomraketter, INF-avtalen, er den mest akutte oppgaven han nå har.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier at et sammenbrudd for atomavtalen mellom Russland og USA vil være et tilbakeslag for nedrustningsarbeidet. Nettopp derfor mener han nå tiden er inne til å bygge tillit og bruke dialog.

- Når Stoltenberg sier at forholdet til Russland nå er dårlig, må vi gjøre en innsats for å få det bedre. Norge har som naboland lang tradisjon for dialog, vi har mange fora og kanaler å kommunisere gjennom. Vi ser for oss at vi kan bidra til å rigge et klima som kan få spenningen ned, sier Bakke-Jensen.

Siden 2014 har forholdet mellom NATO og Russland kjølnet kraftig. Anneksjonen av Krim og russisk aggresjon i Øst-Ukraina førte til økonomiske sanksjoner fra vesten. NATO har startet opprustning av sitt kollektive forsvar. Russland har ifølge NATO brutt INF-avtalen i flere år, og nå har USA meldt seg ut av avtalen som vil være historie i løpet av seks måneder.

- Vi har en spent situasjon nå på grunn av Georgia, Ukraina og et mer aggressivt Russland. Men så har vi mange områder der samarbeidet fungerer godt. Vi har samarbeid om søk og redning, folk til folk-samarbeidet og vi har forskningsprosjekter, så vi har mange arenaer. Samtidig som vi har kansellert militært samarbeid, har vi utvidet den visumfrie sonen, vi har samtaler på embetsnivå og kystvaktsamarbeidet er veldig godt. I en spent situasjon er det viktig å løfte opp de arenaene der vi lykkes med samarbeid, sier Bakke-Jensen.

Forsvarets etterretningstjeneste kom nylig med informasjon om at Russland har drevet GPS-jamming, noe som ikke bare kan forstyrre militær aktivitet, men også sivil luftfart og søk og redning.

- Det er saker vi kan bruke som utgangspunkt for samtaler. Russland har en øvelse på sin side av grensa, det er ok, men hvis det går ut over sivil luftfart, er det et problem og uakseptabelt. Jeg har registrert at russerne kan være interessert i å delta i samtaler om dette.

Har vært tydelige

- Har retorikken fra NATO mot Russland vært for tøff?

- Nei. Nå svarer jeg for den retorikken vi har, og den har vært tydelig og balansert. VI kan ikke bare være litt for folkeretten. Norge som lite land er avhengig av at internasjonale spilleregler overholdes. For oss har det vært viktig å påpeke brudd på avtaler og uakseptable brudd på folkeretten. Vi har sagt fra om uakseptabel GPS-jamming i nord, vi har påpekt det vi ser på som uakseptable flymønstre under øvelser. Men så må vi også løfte opp at det er en stor nabo som vi har godt og konstruktivt samarbeid med, sier Bakke-Jensen.

Han sier frigjøringsjubileet i Finnmark til høsten kan være en av flere arenaer for dialog.

- Kunne Norge invitert president Putin?

- Vi sendte invitasjon til Russland, de bestemte selv at det var naturlig at det er utenriksminister Sergey Lavrov som kommer, og det er tradisjonelt et riktig nivå. Det er et tegn på at vi har arenaer der vi respekterer Russland for det de står for. Det er viktig at vi viser fram variasjonen i forholdet til Russland, og ikke bare stigmatiserer, sier Bakke-Jensen.

Vil svare samlet

Etter møtet om INF-avtalen i ettermiddag slo NATO-sjef Jens Stoltenberg fast at det er full enighet i alliansen om at SSC-8 rakettsystemet som Russland har utviklet og utplassert, utgjør en betydelig trussel mot NATOs medlemsland.

- Rakettene er mobile, vanskelige å oppdage og de kan nå europeiske byer med kort varslingstid, enten de har konvensjonelle våpen eller atomvåpen. Det senker terskelen for bruk av atomvåpen, sa Stoltenberg etter møtet om INF-avtalen i ettermiddag.

Han gjentok at USA har tatt opp Russlands avtalebrudd en rekke ganger de siste åra, inkludert den siste måneden.

NATO har støttet USAs beslutning om å trekke seg fra avtalen siden Russland bryter den

- Det er klart at en avtale som bare holdes av den ene parten ikke kan garantere vår sikkerhet, sa Stoltenberg.

Han sa utfordringen er å finne balansen mellom tydelige brudd på Russlands selvhevdende framferd og avtalebrudd, og ønsket om dialog og å unngå et nytt våpenkappløp.

Balanse mellom avskrekking og dialog

- Vi holder denne balansen. VI sier at det vil ta tid før vi fatter noen beslutning, og vi sier at våre reaksjoner skal være ansvarlige, forholdsmessige og defensive. Vi har ingen intensjon om å utplassere landbaserte atomraketter i Europa, sa Stoltenberg.

NATO er nå i gang med analyser og drøftinger av hva som skal skje dersom Russland ikke snur og ødelegger rakettsystemene i henhold til INF-avtalen. Stoltenberg vil ikke spekulere i NATOs reaksjoner, sier at NATO skal opptre samlet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer