Vil ha digert reisekutt

Teams er kommet for å bli i staten: Regjeringen vil nå spare til sammen 577 millioner kroner ved å kutte i reisepotten til offentlig ansatte.

VIL SPARE PENGER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil ha færre statlige jobbreiser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL SPARE PENGER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil ha færre statlige jobbreiser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi må hele tida se hvordan vi kan bruke fellesskapets penger best mulig, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Dagbladet.

Regjeringen hans legger nå opp til å kutte reiseaktivitet i staten med 577 millioner kroner i 2022: 369 millioner ble kuttet i saldert budsjett, og ytterligere 208 millioner kuttes nå revidert nasjonalbudsjett.

- Dette er mer enn en dobling sammenliknet med det regjeringen til Erna Solberg la opp til, hevder Vedum.

Regjeringen og SV er nå i sluttfasen av forhandlinger om det reviderte budsjettet for 2022, som ventes å bli presentert første arbeidsdag over Pinsen.

Coronakutt

Vedum sier kuttet i jobbreiser kommer som en direkte konsekvens av coronapandemien. Regjeringen mener lockdown-perioden viste at statlige ansatte kan gjøre jobben minst like godt uten å reise så mye som før.

- Ny teknologi og erfaringer etter pandemien tilsier at vi i staten framover ikke trenger å måtte reise like mye. Da er det viktig at vi drar nytte av dette, og bruker muligheten til å omprioritere pengene til bedre formål.

Det er såkalte «digitale løsninger» som skal erstatte mange jobbreiser, ifølge regjeringen. Dermed blir det mer Teams, og mindre bilkø, på statlig ansatte i åra som kommer.

- Dette er også en oppfordring til statens virksomheter om å se på hvordan en kan bruke mindre penger på reising. Avbyråkratisering og effektivitet i staten er et viktig prosjekt for denne regjeringen. Mest mulig av pengene skal brukes på tjenestene som skal hjelpe folk i hverdagen, legger Sp-lederen til.

20 prosent ned

Det teoretiske grunnlaget for kuttet kommer fra Direktoratet for forvaltning og økonomi (DFØ). De har i kjølvannet av coronapandemien gjennomført en undersøkelse som viser at mange statlige virksomheter vil ha varig redusert reiseaktivitet framover.

DFØ forventer en nedgang i reiseutgifter på 20 prosent på lang sikt, og det er disse pengene Vedum nå har kuttet.

- Pengene bruker vi til andre formål. For eksempel vil nesten halvparten av denne innsparingen kunne dekke gratis ferjer i framtida for de minste stedene hvor det ikke er fastlandsforbindelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer