FORENKLE: Statsminister Jens Stoltenberg og fornyingsminister Rigmor Aaserud lanserer blogg for tips om forenkling og fjerning av unødvendig skjemavelde i offentlig sektor. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
FORENKLE: Statsminister Jens Stoltenberg og fornyingsminister Rigmor Aaserud lanserer blogg for tips om forenkling og fjerning av unødvendig skjemavelde i offentlig sektor. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Vil ha din hjelp til å rydde vekk skjemaveldet

- Hva syns du er det mest plundrete, spør Jens og Rigmor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg og fornyingsminister Rigmor Aasrud vil ha din hjelp til å rydde opp i skjemaveldet i offentlig sektor. I dag lanserer de en blogg der alle som irriterer seg over kronglete regelverk og uforståelige skjemaer, kan skrive inn og komme med forslag til forbedringer.
Hva er verst?
- Vi spør rett og slett: Hva er det mest plundrete skjemaet eller regelverket? Er det noe tull vi ikke her bruk for, eller noe som er altfor tungvint? Da vil vi gjerne høre om det, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud til Dagbladet. Hun og statsminister Jens Stoltenberg vil ha DIN hjelp til å rydde opp i skjemaveldet i offentlig sektor.

I dag lanserer de en blogg der alle som irriterer seg over kronglete regelverk og uforståelige skjemaer, kan skrive inn og komme med forslag til forbedringer.

Gjøre enklere Initiativet er en del av fornyingen og forenklingen i offentlig sektor, og nøkkelen til forenkling er digitalisering, sier statsminister Jens Stoltenberg.
- Vi er allerede godt i gang. Selvangivelsen er blitt digitalisert. Før var det masse arbeid å fylle ut selvangivelsene, nå kan det skje ved å taste, eller la være hvis man ikke vil endre. Oblatordningen for biler er fjernet, og frikortordningen er digitalisert. Før måtte man samle på kvitteringer, nå får man pengene rett på konto. Trond Giske er i gang med å forenkle for næringslivet, nå skal Rigmor løfte offentlig sektor, forklarer statsministeren.

Krevende pappaskjema På spørsmål om hva statsministeren og fornyingsministeren selv synes er det verste eksemplet på skjemavelde, svarer de: —Nå er jo det en stund siden, men jeg syntes alle søknader om foreldrepermisjon var kompliserte. Jeg har jo hørt fra andre på kontoret at andre synes det. Og de fleste begivenheter i livet, som fødsel, ekteskap, skilsmisse og død kriver jo et skjema, sier Stoltenberg. Krevende byggeforskrifter —Byggeforskrifter kan jo være krevende å forstå, svarer Aasrud.

Hun tror mye kan forenkles i NAV, i staten for øvrig og i kommunene. Stoltenberg understreker at digitalisering vil bety bedre tilgjengelighet.
- Men da må det ikke være slik at man kan finne et skjema for barnehagesøknad på nettet, men så printe det ut og sende det inn, sier Stoltenberg. Han tror det er mye å hente på digitalisering i helsevesenet.
- Nå skjer refusjon av egenandeler automatisk, pengene kommer inn på konto, mens det å få ut legejournaler ofte er veldig byråkratisk. Å få fram opplysninger om vaksiner og blodtyper for eksempel kan være avgjørende i kritiske situasjoner, sier Stoltenberg.

Over på digitalt Aasrud sier at digital kommunikasjon skal bli hovedregelen i forvaltningen. —Vi snur prinsippet slik at digitale løsninger blir normalen man må reservere seg mot. Vi kan gjøre store grep for å effektivisere i offenltig forvaltning gjennom digitalisering. NAV sender for eksempel ut 36 millioner brev i året, og NRK 1, 9 millioner giroer to ganger i året. Det er klart det ligger mye effektivisering i å få dette digitalisert, sier Aasrud.
- Hva med de som ikke har lært seg å bruke PC og internett? -Noen faller utenfor det digitale samfunnet. Derfor vil vi fortsatt beholde også manuelle løsninger. Men dagens norske seniorer er i front i verden med å ta i bruk data, sier Aasrud. Bloggen er åpen i tre måneder. Deretter vil foreninger og lag innkalles til samråd. Aasrud kan ikke love at alle klager blir fulgt opp.
- Vi vil sikkert få en del utfordringer, og det er ikke alt som er mulig å løse. Vi kan ikke løse konkrete saker, denne gangen er det systemet vi vil se på, sier Aasrud.