Vil ha diplomatisk løsning for Øst-Ukraina

President Barack Obama er svært urolig over den russiske støtten til opprørerne i Øst-Ukraina. Fredag sa han det klart og tydelig til president Vladimir Putin over telefon.

TELEFONSAMTALE: President Barack Obama har samtalt med president Vladimir Putin om Øst-Ukraina i dag. (AP Photo/Charles Dharapak)
TELEFONSAMTALE: President Barack Obama har samtalt med president Vladimir Putin om Øst-Ukraina i dag. (AP Photo/Charles Dharapak)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to statslederne hadde sin første direkte kontakt siden 17. juli, den dagen det malaysiske passasjerflyet ble skutt ned. På amerikansk hold mener man at flyet ble skutt ned med en rakett avfyrt av de prorussiske opprørerne.

- President Obama gjentok sin dype uro over Russlands økende støtte til separatistene i Ukraina. Han understreket også at han foretrekker en diplomatisk løsning på krisen, heter det i en meddelelse fra Det hvite hus.

Mot sin hensikt Omtrent samtidig kom russiske myndigheters versjon av samtalen.

I en uttalelse fra Kreml heter det at Putin gjorde det klart overfor Obama at sanksjonene virker mot sin hensikt, og at den «nåværende situasjonen» ikke er i noen av de to landenes interesse. USA varslet senest torsdag skjerpede sanksjoner.

I uttalelsen fra russisk hold heter det også at betydelig uenighet gjenstår mellom de to landene, men begge skal ha understreket viktigheten av en umiddelbar og varig våpenhvile i det østlige Ukraina.

De to presidentene ble for øvrig enige om å holde kanalene for kommunikasjon åpne.

President Obama benyttet videre anledningen til å lufte sin bekymring over det amerikanerne mener er russisk brudd på avtalen fra 1988 om mellomdistanseraketter.

Flere samtaler Også Tyskland hadde telefonisk kontakt med Russland på høyt nivå fredag. Den tyske utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og Russlands Sergej Lavrov ble enige om nødvendigheten av at det raskt blir tatt skritt for å få til en våpenhvile i det østlige Ukraina.

I en felles uttalelse er de to enige om at det må settes i verk tiltak som vil føre til at all militær virksomhet opphører og at de internasjonale ekspertene som gransker flystyrten, blir sikret trygge arbeidsforhold. (NTB-Reuters)

MOT SIN HENSIKT: Russlands president Vladimir Putin sier sanksjonene virker mot sin hensikt. REUTERS/Alexey Nikolsky
MOT SIN HENSIKT: Russlands president Vladimir Putin sier sanksjonene virker mot sin hensikt. REUTERS/Alexey Nikolsky Vis mer