Vil ha drapssiktet danske utlevert

De norske etterforskerne vil først få den drapssiktede danske 41-åringen utlevert til Norge før de begynner å avhøre ham om de uoppklarte drapene på Birgitte Tengs, Tina Jørgensen og Trude Espås.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLBORG/STAVANGER (Dagbladet): Dansken reagerte med forferdelse da han i gårsdagens første og innledende avhør forsto at han i mediene er blitt framstilt som den reineste seriemorder. Det var hans forsvarer som brakte emnet på banen. Så vidt Dagbladet forstår, stiller 41-åringen seg fullstendig uforstående til at han skal alibisjekkes for tre uoppklarte norske kvinnedrap.

Dansken er allerede tilsynelatende sjekket ut av det ni år gamle uoppklarte drapet i Ålborg etter at det viste seg at DNA-bevisene ikke stemte overens med 41-åringen.

Langsom taktikk

Etterforskningsleder Asbjørn Hansen i Kripos bekrefter overfor Dagbladet at det under avhørene i Ålborg denne uka er uaktuelt å ta opp andre saker enn drapet på Bryne-kvinnen Gunn Merete Lode, som 41-åringen er siktet for å ha begått.

Politiadvokat Karsten Monsen bekrefter at en begjæring om utlevering kan komme svært raskt.

Taktikken er åpenbart å vinne 41-åringens tillit såpass at han ikke går helt i vranglås. Det er overhodet ingenting i det omfattende etterforskningsmaterialet fra de uoppklarte drapene som peker mot dansken. Asbjørn Hansen sier at en alibisjekk etter så lang tid er en vitenskap med mange ukjente faktorer.

Nytt avhør i dag

- Vi må starte med å finne ut hvor han var da drapene ble begått. Først dersom det viser seg at han befant seg i Norge, vil det bli aktuelt å avhøre ham om drapene, sier Hansen.

- Her er det snakk om å haste langsomt, understreker Hansen.

I går stilte dansken til det første avhøret med norsk politi. I snaut fire timer satt etterforsker Bjørn Kåre Dahl med 41-åringen i avhørsrommet. Politiet lot ham i stor grad selv få bestemme hvilke temaer i historien sin han ønsket å fortelle. Han blånekter for Bryne-drapet, men har tidligere fortalt at han var på drapsstedet etter at Gunn Merete Lode var død. Politiet tar ikke denne forklaringen særlig seriøst.

Klokka 09.00 i dag fortsetter avhøret.

Håper på tilståelse

Etter gårsdagens avhør var man ikke kommet lenger enn at politiadvokat Monsen måtte konstatere at mistanken mot 41-åringen i Bryne-saken verken var blitt svekket eller styrket.

Derimot mener Monsen at fantombildet av den etterlyste morderen stemmer så godt overens med den 41-årige dansken at det i seg selv styrker mistanken mot ham.

- Er Bryne-drapet oppklart etter at 41-åringens DNA ble funnet på liket?

- Slik saken står nå, så kan vi ikke bruke et slikt uttrykk før vi står med en eventuell tilståelse i hånda, sier Monsen.

DRAPSSIKTET: Her blir den drapssiktede danske 41-åringen ført inn til avhør i Ålborg. I knappe fire timer ble han avhørt av Jan Kåre Dahl fra Rogaland politidistrikt.