Vil ha drapssiktet danske utlevert

De norske etterforskerne vil først få den drapssiktede danske 41-åringen utlevert til Norge før de begynner å avhøre ham om de uoppklarte drapene på Birgitte Tengs, Tina Jørgensen og Trude Espås.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÅLBORG/STAVANGER (Dagbladet): Dansken reagerte med forferdelse da han i gårsdagens første og innledende avhør forsto at han i mediene er blitt framstilt som den reineste seriemorder. Det var hans forsvarer som brakte emnet på banen. Så vidt Dagbladet forstår, stiller 41-åringen seg fullstendig uforstående til at han skal alibisjekkes for tre uoppklarte norske kvinnedrap.

Dansken er allerede tilsynelatende sjekket ut av det ni år gamle uoppklarte drapet i Ålborg etter at det viste seg at DNA-bevisene ikke stemte overens med 41-åringen.

Langsom taktikk

Etterforskningsleder Asbjørn Hansen i Kripos bekrefter overfor Dagbladet at det under avhørene i Ålborg denne uka er uaktuelt å ta opp andre saker enn drapet på Bryne-kvinnen Gunn Merete Lode, som 41-åringen er siktet for å ha begått.

Politiadvokat Karsten Monsen bekrefter at en begjæring om utlevering kan komme svært raskt.

Taktikken er åpenbart å vinne 41-åringens tillit såpass at han ikke går helt i vranglås. Det er overhodet ingenting i det omfattende etterforskningsmaterialet fra de uoppklarte drapene som peker mot dansken. Asbjørn Hansen sier at en alibisjekk etter så lang tid er en vitenskap med mange ukjente faktorer.

Nytt avhør i dag

- Vi må starte med å finne ut hvor han var da drapene ble begått. Først dersom det viser seg at han befant seg i Norge, vil det bli aktuelt å avhøre ham om drapene, sier Hansen.

- Her er det snakk om å haste langsomt, understreker Hansen.

I går stilte dansken til det første avhøret med norsk politi. I snaut fire timer satt etterforsker Bjørn Kåre Dahl med 41-åringen i avhørsrommet. Politiet lot ham i stor grad selv få bestemme hvilke temaer i historien sin han ønsket å fortelle. Han blånekter for Bryne-drapet, men har tidligere fortalt at han var på drapsstedet etter at Gunn Merete Lode var død. Politiet tar ikke denne forklaringen særlig seriøst.

Klokka 09.00 i dag fortsetter avhøret.

Håper på tilståelse

Etter gårsdagens avhør var man ikke kommet lenger enn at politiadvokat Monsen måtte konstatere at mistanken mot 41-åringen i Bryne-saken verken var blitt svekket eller styrket.

Derimot mener Monsen at fantombildet av den etterlyste morderen stemmer så godt overens med den 41-årige dansken at det i seg selv styrker mistanken mot ham.

- Er Bryne-drapet oppklart etter at 41-åringens DNA ble funnet på liket?

- Slik saken står nå, så kan vi ikke bruke et slikt uttrykk før vi står med en eventuell tilståelse i hånda, sier Monsen.

DRAPSSIKTET: Her blir den drapssiktede danske 41-åringen ført inn til avhør i Ålborg. I knappe fire timer ble han avhørt av Jan Kåre Dahl fra Rogaland politidistrikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer