Harvard-ekspert om Huawei:

Vil ha drastiske endringer for å bli kvitt PST-frykten

Hvis den kinesiske telegiganten ønsker tillit fra vestlige myndigheter, må det mer til enn Huawei-finansierte testsentre, mener cyberekspert fra Harvard.

MISTENKELIGGJORT: Den kinesiske telegiganten er under sterkt press i Vesten. Denne uka gikk PST ut og advarte mot å benytte seg av Huawei-produkter i utbyggingen av det norske 5G-nettet. Foto: NTB Scanpix
MISTENKELIGGJORT: Den kinesiske telegiganten er under sterkt press i Vesten. Denne uka gikk PST ut og advarte mot å benytte seg av Huawei-produkter i utbyggingen av det norske 5G-nettet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den kinesiske telegiganten Huawei er svartelistet i USA og mistenkeliggjort i hele den vestlige verden. Sistnevnte er med god grunn, mener den østerrikske Harvard-forskeren Valentin Weber, som er ekspert på cybersikkerhet.

- Kinas sensur, etterretning og overvåkning stopper ikke ved den kinesiske grensen. Å drive spionasje gjennom selskaper som Huawei, er mye enklere for kineserne, sier Weber til Dagbladet.

Huawei-frykten

Da Dagbladet intervjuet ham onsdag, var han i Norge for å delta på et seminar på forskningsinstituttet NUPI i Oslo. Der foreleste den unge forskeren om båndet mellom Kinas myndigheter og kinesiske teknologiselskaper som Huawei.

Det gjorde han to dager etter at PST-sjef Benedicte Bjørnland gikk ut og advarte mot å benytte seg av Huawei i utbyggingen av det norske 5G-nettet. Det PST er bekymret for, er at Kina skal kunne få tilgang til informasjonen som strømmer over det kommende telenettet.

Kryptologer og sikkerhetseksperter er også bekymret for at det kan bygges inn «av»-knapper inn i infrastrukturen, som gir vedkommende med kontroll over bryteren anledning til å skru det av på et øyeblikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer