Berlin

Vil ha «drive-in»-båser for prostituerte

Skal bedre sikkerheten til byens prostituerte, ifølge bydelsordfører.

FLYPLASS: Borgermester i bydelen Mitte i Berlin vil sette opp «drive-in»-båser for sexsalg på den nedlagte flyplassen Tempelhof. Foto: Pawel Kopczynski / Reuters / NTB Scanpix
FLYPLASS: Borgermester i bydelen Mitte i Berlin vil sette opp «drive-in»-båser for sexsalg på den nedlagte flyplassen Tempelhof. Foto: Pawel Kopczynski / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Noen år etter at den historiske flyplassen Tempelhof i Berlin stengte i 2008, ble den omgjort til en gigantisk park for byens innbyggere.

Siden 2016 har den også fungert som Tysklands største flyktningmottak. Nå ønsker ordfører i bydelen Mitte, Stephan von Dassel, å åpne deler av det store området for andre bruksområder.

Han vil nemlig at det skal settes opp såkalte «Verrichtungsboxen» - båser der prostituerte kan møte kunder - på flyplassområdet. Tiltaket skal ifølge Dassel bedre sikkerheten for byens sexarbeidere.

- Blir utnyttet for småpenger

- Innbyggere og næringsliv har bedt om et forbud mot gateprostitusjon i årevis, skriver bydelsordføreren i en uttalelse, der han også påpeker at delstatsregjeringen i Berlin nekter å innføre restriksjoner, av frykt for at det skal føre til en forverring av dagens situasjon.

Det er spesielt området rundt Kurfürstenstraße som har opprørt Dassel, etter å ha involvert seg i problematikken de siste to åra.

Han mener å ha observert at uregulert gateprostitusjon får menn til å oppsøke seksuelle tjenester til så lave priser at prostituerte må betjene uholdbart mange kunder for å sikre seg en minimumsinntekt.

Derfor mener han, og flere andre lokalpolitikere, at det bør innføres restriksjoner mot gateprostitusjon, mot at de heller legger til rette med de såkalte sexbåsene som skal plasseres på kontrollerte områder.

Ifølge CNN har andre foreslått å installere båsene under en t-banebro nær Kurfürstenstraße. Dassel vil heller installere dem lenger unna, og peker blant annet på den nedlagte flyplassen.

Mener situasjonen er inhuman

Sex-båsene oppsto for første gang i byen Ulrecht i Nederland på midten av 80-tallet, skriver CNN. Derfra har konseptet spredt seg til flere europeiske storbyer.

Den tyske byen Køln tok til seg konseptet i 2001. Der består fasilitetene av et inngjerdet området med overvåkingskameraer og alarmknapper i hver bås. Flere andre tyske byer har fulgt etter.

Dassel mener den nåværende situasjonen på Kurfürstenstraße er inhuman, og at styresmaktene i Berlin tolererer «tvungen prostitusjon, vold mot kvinner og dopavhengighet» ved å ikke innføre restriktive tiltak.

Han viser blant annet til positive erfaringer ti år etter innføringen i Køln. Ifølge Berliner Morgenpost har gateprostitusjonen riktignok ikke forsvunnet fra sentrum i Køln etter innføringen. De påpeker også at andre byer ikke har like gode erfaringer.

Meningsmotstandere har argumentert med at tilstedeværelsen av folk på gata er med på å beskytte de prostituerte mot angrep, noe Dassel er uenig i. Han får støtte fra Saskia Etzold, visedirektør for avdelingen for voldsbeskyttelse i Berlin.

- Vi ser jevnlig tilfeller der kvinner har blitt torturert eller krenket av kunder, sier Etzold til avisa.