VAKSINE-REFORM: Høyres Sveinung Stensland mener flere bør få gjøre som ham, og ta influensavaksine på apoteket. Her får han sprøytestikket av farmasøyt Yemi Awoyemi på Sfinxen Apotek1 på Majorstuen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
VAKSINE-REFORM: Høyres Sveinung Stensland mener flere bør få gjøre som ham, og ta influensavaksine på apoteket. Her får han sprøytestikket av farmasøyt Yemi Awoyemi på Sfinxen Apotek1 på Majorstuen. Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

Høyre ber egen regjering endre reglene

Vil ha drop in-vaksine mot influensa på apoteket

Det bør være unødvendig å gå veien om fastlegen for å få resept når du skal vaksinere deg mot influensa, sier Høyres helsepolitiker Sveinung Stensland.

Høyres helsefraksjon har oppfordringen klar til helseminister Bent Høie og egen regjering: La folk få ta influensavaksine på apoteket – uten resept.

– En farmasøyt på et hvilket som helst apotek bør kunne sette influensavaksine, slik tilfellet er i USA. Da vil flere ta vaksinen, og det er bra for folkehelsa, sier Stensland, som selv er utdannet farmasøyt og har lang erfaring fra å jobbe i apotek.

Resept på telefon

Dagbladet treffer helsepolitikeren fra Høyre på et apotek i Oslo, der han selv har kommet for å ta influensavaksine.

VAKSINE: Slik ser influensavaksinen ut. Foto: Jørn H. Moen
VAKSINE: Slik ser influensavaksinen ut. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

– I dag er dette mulig på enkelte apotek, men kun etter resept fra lege. Dette går det an å omgå i dag, ved å bruke legetjenester på nett. Da er det neste logiske skrittet å fjerne disse begrensningene helt, sier Stensland.

Han hadde med resept fra legen sin til apoteket, men fordi resepten ikke uttrykte at vaksinen kunne settes der, måtte han ta en telefon til en nettlege. Da ordnet det seg med en gang.

– Heftige tall

Stensland peker på tall fra Folkehelseinstituttet som viser at flere enn 140 000 nordmenn fikk influensadiagnose i fjor.

– 7 600 pasienter ble innlagt på sykehus grunnet influensa og 1 400 døde. Det er heftige tall, sier han.

– Jo flere som tar vaksine, jo færre blir smittet og syke. Det er bra på alle måter, fortsetter Stensland. Han mener alle vil bidra til bedre folkehelse ved å ta influensavaksine.

– Dersom du ikke er i risikogruppen selv, så kan du smitte andre som er det. Vaksiner redder liv, og derfor vil vi gjøre det lettere å bli vaksinert, sier han.

Rapport

Leder Petter Brelin i Norsk forening for allmennmedisin stusser over utspillet fra Høyres helsefraksjon. Årsaken er at Folkehelseinstituttet ganske nylig har levert en utredning til Helse- og omsorgsdepartementet om vaksinasjonsprogram for voksne.

– Dette og andre forslag om vaksinering må veies opp imot andre forslag som ligger inne i Folkehelseinstituttets rapport. Når departementet har behandlet rapporten kan vi ta stilling til de enkelte forslagene, sier Brelin til Dagbladet.

Om det er hensiktsmessig at kommunene i større grad benytter seg av private aktører i vaksinering av voksne, er et av de konkrete oppdragene som Folkehelseinstituttet har tatt stilling til i rapporten.