Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha egen FN-domstol for Nord-Korea

Redd Haag-domstolen vil kollapse.

HYLLER ARKITEKTUR: Det ferskeste offisielle bildet av Nord-Korea leder Kim Jung-un der han lørdag til stor begeistring besøker et institutt for arkitektur  i hovedstaden  Pyongyang. FOTOI: NTS / AFP PHOTO / KCNA / KNS/ NTB Scanpix.
HYLLER ARKITEKTUR: Det ferskeste offisielle bildet av Nord-Korea leder Kim Jung-un der han lørdag til stor begeistring besøker et institutt for arkitektur  i hovedstaden  Pyongyang. FOTOI: NTS / AFP PHOTO / KCNA / KNS/ NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-eksperter foreslår å opprette en internasjonal domstol for å behandle saker mot nordkoreanske tjenestemenn som anklages for forbrytelser mot menneskeheten.

FN-etterforskere har lagt fram bevis som tyder på omfattende, systematiske grusomheter i det lukkede landet.

I materiale lagt fram i 2014 beskyldes nordkoreanske myndigheter for å stå bak massearrestasjoner, slaveri, bortføringer i andre land, drap og utsulting.

FNs sikkerhetsråd har så langt ikke satt i verk noen tiltak for å rettsforfølge beskyldningene.

Bare for Nord-Korea

- Ofrene har i lang tid lengtet etter sannhet og rettferdighet. Grunnlaget for framtidige rettssaker bør legges nå, sier Sara Hossain, en av ekspertene som har fått i oppdrag å finne ut hvordan Nord-Koreas myndigheter kan ansvarliggjøres.

Forslaget ble lagt fram for FNs menneskerettighetsråd i Genève mandag.

Til forskjell fra Sikkerhetsrådet, har Menneskerettighetsrådet ikke mulighet til å bringe saker inn for Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Selv om Sikkerhetsrådet skulle ønske å bringe mistenkte nordkoreanere inn for Haag-domstolen, ville domstolen raskt bli overveldet av tallet på mistenkte, mener Hossain og hennes kollega Sonja Biserko.

De mener derfor en egen Nord-Korea-domstol bør vurderes.

(NTB-DPA).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media