Vil ha egen rusminister

Frelsesarmeen mener politikerne forsømmer rusfeltet.

ENIGE: Om å gjøre noe. Problemet på Frelsesarmeens rus- og fattigdomsdebatt er bare at politikerne ikke er helt enige om hva de skal gjøre. Fra venstre: Hans Olav Syversen (Krf), Bård Vegar Solhjell (Sv), Sylvi Listhaug (Frp), Dagfinn Sundsbø (Sp), Erling Lae (H), Marit Nybakk (Ap) og Ola Elvestuen (V). Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
ENIGE: Om å gjøre noe. Problemet på Frelsesarmeens rus- og fattigdomsdebatt er bare at politikerne ikke er helt enige om hva de skal gjøre. Fra venstre: Hans Olav Syversen (Krf), Bård Vegar Solhjell (Sv), Sylvi Listhaug (Frp), Dagfinn Sundsbø (Sp), Erling Lae (H), Marit Nybakk (Ap) og Ola Elvestuen (V). Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I formiddag inviterte Frelsesarmeen i Oslo fremtredende politikere fra alle partiene på Stortinget til å diskutere fattigdom og rusomsorg, og for en gangs skyld manet politikerne til enighet:

- Jeg skulle ønske vi kunne bli enige om at rusfeltet har vært neglisjert i to tiår, under alle regjeringer. Vi må få en opptrapping på dette feltet, og jeg tror vi trenger en tiårig opptrappingsplan på samme måte som med psykiatrien, sa nestleder i Sv, Bård Vegard Solhjell.

Skjønt enige
Og dermed nikket de alle samen: Arbeiderpartiets Marit Nybakk, Frps Sylvi Listhaug, Høyres Erling Lae, Senterpartiets Dagfinn Sundsbø, Venstres Ola Elvestuen og Hans Olav Syversen i Krf. Og Frelsesarmeen, som nok tilbringer mer tid sammen med både fattige og rusavhengige enn en gjennomsnittlig stortingspolitiker.

- Vi har flere store problemer i rusfeltet i dag. Vi har altfor liten kapasitet og altfor mye venting, og for liten vilje til å gjøre noe. Vi skulle hatt en egen minister for rusfeltet, da ville det kanskje skje noe, sa Marit Myklebust, daglig leder for Gatehospitalet i Oslo og tidligere Ap-ordfører i Egersund.

Innspillet er dermed overført til den kommende regjering.

- Lettere å få tak i enn alkohol
Problemet med rusfeltet er ikke viljen til å forstå at noe må gjøres, men å bli enige om hva som skal gjøres. For mens Bård Vegar Solhjell snakket varmt om forebygging gjennom skole og utdanning, mener regjeringskamerat Dagfinn Sundsbø at mottaksapparatet må bli bedre for den som har vært inne til behandling og kommer ut igjen. Ofte til ingenting.

Marit Nybakk snakket om den uoverkommelige papirmølla som pårørende til en rusavhengig må gjennom for å få hjelp, eller rettere sagt for å havne på venteliste sammen med 4000 andre, som i oppsto etter at rusreform II overlot ansvaret for behandling til staten. Frp vil hjelpe de rusavhengige til behandling og ettervern, men vil samtidig har billigere og mer tilgjengelig alkohol. Det vil selvsagt ikke Krf - eller Frelsesarmeen.

- Her i byen er det blitt lettere å få tak i narkotika enn å få tak i alkohol, mente Sylvi Listhaug, og vil jobbe for å stenge for tilførselen av narkotika. Og hjelpe flere med bolig.

- Ja, det er blitt altfor lett å få tak i narkotika i Oslo, og det er mye som mangler i dette arbeidet. Først og fremst mangler det en vilje til å styre ruspolitikken i en annen retning, sier Marit Myklebust.
Og vil i tillegg fjerne tilførselen av alkohol.

Ingen vilje til nytenking
Venstres Ola Elvestuen har tidligere i Dagbladet etterlyst en helseminister som vet hva han vil på rusfeltet, og  har heller ikke veldig sdtor tiltro på regjeringens opptrappingsplan på feltet.

- Den viser ingen vilje til å tenke nytt. Plutselig bevilger de femti millioner kroner til en akuttavrusning, men den kommer ikke, og ser heller ikke ut til å bli et akutt-tilbud, som vi trenger. Dessuten funger avrusning i dag bare som en pause fra rusen, fordi man ikke kommer videre i behandlingen. Vi må ha en behandlingskjede uten avbrudd, sier Elvestuen til Dagbladet.

Venstre vil derfor ha en 24-timers garanti for videre behandling etter endt avrusning.

I dag står over 4000 rusmisbrukere i kø for å få behandling, og ventetiden var i fjor i snitt over ti uker. Det synes statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet. Dagfinn Sundsbø, er for mye. Men han er likevel mest opptatt av ettervern.

- Vi trenger en integrert sammenheng i rusbehandlingen, og kan ikke bare se på køene. Dette er mennesker som trenger oppfølging over flere år, de trenger bolig, utdanning og jobb når de kommer ut.  Det nytter ikke bare å plassere dem på en institusjon i skogen i to år, sier Sundsbø til Dagbladet.

Ikke plass i valgkampen
Og selv om debatten foregikk til tider høylytt i dag, har ikke statssekretær Sundsbø noen større tro på at det blir en del av valgkampen:

- Årsaken er vel at rusomsorg - heldigvis - ikke handler om folk flest.

- Og fordi de ikke har så høye røster, skyter en forbipasserende Marit Nybakk inn.

- Derfor tror jeg vi må ta denne debatten i det stille rom etterpå, sier Sundsbø.

VIL HA MINISTER: Marit Myklebust er leder for Frelsesarmeens gatehospital i Oslo, tidligere Ap-ordfører og medlem av stoltenberg-utvalget som skal vurdere utdeling av gratis heroin. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
VIL HA MINISTER: Marit Myklebust er leder for Frelsesarmeens gatehospital i Oslo, tidligere Ap-ordfører og medlem av stoltenberg-utvalget som skal vurdere utdeling av gratis heroin. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer