- Vil ha egen varsler-enhet

Venstre vil ha en egen enhet i Arbeidstilsynet som skal bistå de som varsler.

VARSLER-VERN:  Venstre og Sveinung Rotevatn vil at det opprettes en egen dedikert varslerenhet i Arbeidstilsynet. 
Foto: Eirik Kopperud Edh
VARSLER-VERN: Venstre og Sveinung Rotevatn vil at det opprettes en egen dedikert varslerenhet i Arbeidstilsynet. Foto: Eirik Kopperud Edh Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi må ta vare på varslerne, sier Venstres Sveinung Rotevatn.

Nå vil ha bruke forhandlingene med regjeringspartiene og KrF til å presse fram bedre rettssikkerhet for varslerne.

- Det er åpenbart et behov for å styrke rettsvernet for varslere. Selve loven er grei, men vi opplever at de som skal varsle ikke vet hvordan de skal gå fram og hvordan de skal gå fram for å få hjelp, sier Rotevatn til Dagbladet.

Styrke varslere Etter Monika-saken i Bergen, hvor politioverbetjent Robin Schaefer varslet om rettsskandalen ved Hordaland politidistrikt, tror Rotevatn at det nå er mulig å flertall på Stortinget til å styrke vernet for varslere.

- Det er ikke først og fremst lovverket vi trenger å endre. Men det er et problem at mange varslere ikke kjenner rettighetene sine, og ikke vet hvordan de skal gå fram når de skal varsle. Vi ønsker å opprette en egen enhet i Arbeidstilsynet som har ansvar for varslere, sier Sveinung Rotevatn.

Han håper nå å få med seg regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet samt KrF i å styrke rettighetene til varslerne.

- Egen enhet - Vårt ønske er en egen enhet i Arbeidstilsynet som er dedikert til varslere. Denne enheten skal sikre at varslere får hjelp. Hvordan varslere skal gå fram, og hvordan de skal varsle, sier Rotevatn.

Venstre-politikeren legger ikke skjul på at han er skremt, når han ser hvordan varslere blir behandlet.

- Det største problemet er alle som ikke varsler. Og det blir ikke bedre når de som vil varsle ser hvordan andre varslere blir behandlet. Saken ved Hordaland politidistrikt er ekstra ille. Der har vi sett at en som varsler om brudd på rettssikkerhet får problemer. Slik skal det ikke være. Samfunnet skal ta vare på varslerene, og samfunnet trenger varslere, sier Rotevatn.

- Det er ekstra viktig at varslere i det offentlige blir tatt vare på, og spesielt de som er satt av samfunnet til å forvalte rettssikkerhet i Norge, sier Rotevatn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer