Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tannlege

Vil ha egenandelstak for tannlege på 2500 kroner: - Stort hull i velferdsstaten

SV mener både den sittende regjeringen og regjeringen de selv var en del av nedprioriterte tannhelse for voksne. Nå vil de ha Stortinget med på et tannhelseforlik. 

 
<div>FIKSET TENNENE I UNGARN:  Robert Overen dro til Ungarn for å fikse sitt tannhelseproblem, til halv prisen. Han synes det hadde vært fint med et egenandelstak.
&nbsp;<span style="background-color: initial;">Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet</span></div>
 
FIKSET TENNENE I UNGARN: Robert Overen dro til Ungarn for å fikse sitt tannhelseproblem, til halv prisen. Han synes det hadde vært fint med et egenandelstak.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV mener voksnes tannhelse er et stort hull i velferdsstaten.

Nå tar de til orde for å legge partiprestige til side og lage et tannhelseforlik.

- Tannhelse er et stort hull i vår velferdsstat, og i en tid med økende forskjeller er det viktig å fylle det. Alle i Norge skal ha samme rett til god helse, og det gjelder også tennene, sier partileder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Han tror mange er fortvilet over de store utgiftene tannproblemer kan utløse og kvier seg til å gå til tannlegen.

- Sånn skal det ikke være i Norge, lommeboken din skal ikke avgjøre hvor god helse du har, mener han.

Dyrt

I dag er det bare barn som har gratis tannlege. Alle voksne må betale selv, om de ikke har en av 15 tilstander som gir unntak fra regelen.

Mange gjør som Robert Overen. Han dro til Ungarn for å fikse sitt tannhelseproblem. At dette er et hull i velferdsstaten, er noe han er helt enig i.

- Jeg synes det er enkelt beskrevet med hvor mye en tjener på å dra til Budapest. Det koster bare halvparten, og da er reise og opphold inkluder. Å få et egenandelstak på dette, hadde vært helt supert, sier Overen.

- Ikke blitt prioritert

Nestleder Snorre Valen er overbevist om at det som gjør at ingen ennå har innført et egenandelstak, er at det tar for mye av et budsjett.

- Jeg tror alle norske partier er tilhengere av en tannhelsereform med en eller annen form for dekning av utgifter. Alle partiene i den forrige regjeringen var for, regjeringspartiene og samarbeidspartiene nå har det i sine program. Den ærlige sannheten er at ingen har prioritert det, og det må vi alle se i øyne. Det skjer ikke noe fordi det er dyrt, og alle vet det, sier nestleder Snorre Valen.

Han mener alle partier må se i øynene at tannhelse ikke er blitt prioritert.

Tak på 2500 kroner

SV ønsker seg et forlik der en gradvis faser inn et egenandelstak på 2500 kroner.

- I stedet for nok en misvisende valgkamp der vi alle later som akkurat vi kommer til å prioritere det, og det ikke skjer, vil vi invitere de andre partiene til et tannhelseforlik, sier Valen som ser for seg at ordningen innføres gradvis over ti år.

- Det første året får du dekket 10 prosent av utgiftene over 2500 kroner, Året etter 20 prosent og etter ti år 100 prosent, sier Valen.

Han anslår at dette vil medføre en øknining i statens utgifter på en milliard i året.

Høyre: - Ikke nedprioritert

Statssekretær i Helsedepartementet Lisbeth Normann (H) er ikke enig i SVs premisser om at dette er et forsømt felt.

- Tannhelse for voksne er ikke nedprioritert. På Stortinget har de siste fleste partier støttet den politikken både forrige og denne regjeringen har ført på tannhelsefeltet de siste 10-12 årene, sier Normann.

Hun viser til at Folketrygdens stønad til tannbehandling for voksne har økt fra 425 millioner kroner i 2005 til 1690 millioner i 2015.

- Vår politikk på tannhelsefeltet er å utvide tilbudet til pasientgrupper som opplever store tannhelseproblemer og få bedre skjermingsordninger for personer med lave inntekter og høye behandlingsutgifter. Det mener jeg vi har lykkes med, sier hun.

- Fjernet ordnignen i Sverige

Normann mener ikke et egenandelstak er veien å gå.

- Det er ingen andre land som vi vanligvis sammenlikner oss med som har innført egenandelstak for tannbehandling. Innføring av egenandelstak er ikke denne regjeringens politikk, sier Normann.

Hun mener dette vil virke prisvridende og føre til stor kreativitet i valg av behandling til høye kostnader.

- Det var derfor de gikk bort fra egenandelstak i Sverige fra 2008. Hvis Stortinget skal få til et forlik på tannhelsefeltet som innebærer innføring av generelle skjermingsordninger til tannbehandling, bør dette baseres på grundige konsekvensvurderinger, så lenge dette markedet hovedsakelig er dominert av privat sektor uten driftsavtale og med fri prissetting, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!