Vil ha eget dyrepoliti

Per Sandberg rystes av forholdene i norske pelsfarmer. Han mener det nå er på tide å få et eget dyrepoliti i Norge.

DYRAS VENN: : Fremskrittspartiets Per Sandberg mener Mattilsynet gjør en for dårlig jobb med å føre tilsyn med pelsdyrnæringa. Han mener Norge må få sitt eget dyrepoliti. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
DYRAS VENN: : Fremskrittspartiets Per Sandberg mener Mattilsynet gjør en for dårlig jobb med å føre tilsyn med pelsdyrnæringa. Han mener Norge må få sitt eget dyrepoliti. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Mattilsynets kontroll fungerer åpenbart ikke, derfor bør det komme på plass et eget kontroll organ, sier Frps justispolitiske talsmann, og leder av justiskomiteen, Per Sandberg.  

I går kveld sendte Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet ut en pressemelding og en video til norske redaksjoner, der de hevder å ha avdekket tilstanden på 40 pelsdyrfarmer i Norge.  

Videoer av rev og mink med store hodesår og avgnagde bein og haler skal stamme fra 2010 og alle snuttene er merket geografisk fra hele 40 anlegg rundt i Norge.  

Dette har skapt kraftige reaksjoner.  

Dyrepoliti Sandberg mener de nye avsløringene bare styrker kravet om å få et eget dyrepoliti.

- Vi hadde en grundig debatt om dette i FrP i 2009, og vårt ønske er å få på plass et eget dyrepoliti, sier Sandberg til Dagbladet.  

Sandberg ønsker ikke nødvendigvis at dyrepolitiet legges under politiet på grunn av ressurs- og kapasitetsmangel, men at det skal kunne stå på egne bein.  

- Med de politiressursene som er i dag kan man ikke bygge opp et eget organ innenfor politiet, derfor må det være et eget organ, sier Sandberg.  

Akkurat hvilke instans dyrepolitiet skal sorteres under, har ikke Sandberg helt klart for seg.  

Mattilsynet ikke bra nok I dag er det Mattilsynet som har det overordna ansvaret for å føre tilsyn med pelsdyrnæringa.  

Hittil i år har Mattilsynet gjennomført 101 inspeksjoner og ilagt 81 pålegg til 16 aktører. Men alle tilsynene skal ha vært varslet på forhånd. Det fortalte landbruksminister Lars Peder Brekk til Dagbladet i går.

- Det har vært fokus på dette i 10-15 år. Likevel er det noen som ikke klarer å innordne seg i pelsdyrnæringa. Det er alltid noen som er useriøse, og nå må vi få luka dem ut.    

Ikke enig Ikke alle er enige med Sandberg. En av dem er Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl:  

- Jeg må si jeg er ryster over de bildene og videoklippene som nå har kommer fram, men jeg er ikke tilhenger av et eget dyrepoliti, hvis det er snakk om å etablere enda én ny etat i politiet. De har vi mer enn nok av. Personlig er jeg motstander av hele pelsdyrnæringen, men det er uansett politiets oppgave å etterforske straffbare forhold - uansett saksområde - og det må selvsagt gjelde for pelsdyrnæringen også. Hvordan politiet så prioriterer sine ressurser må avhenge av alvorligshetsgraden.   

- Legg ned pelsdyrnæringa Venstre reagerer sterkt på de nye bildene av skadde og vanskjøttede pelsdyr. Nestleder Ola Elvestuen vil ha saken opp i Stortinget og sier at Ap sitter med nøkkelen.

- Avtalen i Dyrevernmeldingen fra 2002 innebar at vi skulle se vesentlige forbedringer i pelsdyrnæringen. Det ser ikke ut til å ha skjedd noen ting. Når det ikke er gjort forbedringer på åtte år, har jeg mistet troen på at det vil skje, sier Elvestuen til NTB.

Han viser til at Sverige, Danmark, Sveits og Østerrike har lagt ned sin pelsdyrnæring og mener at Norge bør følge etter.

Venstre vil at de politiske partiene skal fatte de nødvendige vedtakene på sine respektive landsmøter til våren.

Ap truer med nedleggelse Arbeiderpartiet truer med å legge ned hele pelsdyrnæringen, dersom det nå ikke blir gjort noe umiddelbart for å rydde opp i vanskjøtselen av dyr.

- Dette er en næring som nå har trådt over grensen for det som kan aksepteres. Den har lenge levd på balansepunktet for det tillatelige, ut fra en forhåpning om at den kunne rydde opp. Men de siste bildene viser at oppdrettere ikke er berettiget til sin plass som næring, sier lederen av Stortingets næringskomité, Terje Aaland (Ap), til NTB.

Han legger til at saken var oppe på Aps landsmøte i 2009, og at det under tvil ble gitt grønt lys for videre drift.

- Det vi så det fjernsynet i går, er opprørende. Det er avdekket forhold som ingen oppdretter kan overse. Jeg er sjokkert, og mildt sagt litt forbannet, over at oppdrettere til de grader ikke bryr seg om å rettet opp forholdene, sier Aps næringspolitiske talsmann.

SV krever omstilling SV vil stanse videre pelsdyroppdrett i Norge og heller bruke statlige penger på omstilling i næringen.

- Det har i årevis vist seg umulig for pelsdyrnæringen å sørge for en forsvarlig behandling av dyrene. Vi vil heller bruke de 40 millionene som oppdretterne får i fôrtilskudd, til ulike omstillingstiltak, sier miljøpolitisk talsmann Snorre Valen.

Foreløpig er det bare SV og Venstre som klart går inn for nedleggelse av næringen, men Valen øyner et håp om at kanskje Høyre er på gli. Han viser til det kritiske brevet fra næringspolitisk talsmann Svein A. Flotten til landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp).

Støtter forslaget - Et dyrepoliti er ingen dum idé. Men selv om vi støtter forslaget om dyrepoliti, gjør vi ikke dette i forhold til pelsdyrsaken. Vi mener et eget organ for dyrevern er nødvendig, men vi har ingen tro på dette som en løsning for pelsdyroppdrett. Denne næringen har har allerede hatt tilsyn i en årrekke, uten at det forandrer det faktum at dyr står innesperret i minimale nettingbur - hvor de lider, sier Odd Harald Eidsmo, informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen.

- Mattilsynet er ikke god nok kompetanse på dyrevern og dyrehold, og så lenge dyr - juridisk sett - har status som ting, tas det altfor mye hensyn til dyreeier og dyreholder. Det ser vi sak etter sak, sier Eidsmo.

Lars Peder Brekk møter i dag pelsdyrnæringen hvor den må forklare de nye tilfellene av dyremishandling.