KrF-forslag:

Vil ha ekstra ferieuke til småbarnsforeldre

Skolen har 60 dager ferie mens foreldre bare har 25 dager hver. Det gjør særlig sommeren til et logistikkmareritt for mange foreldre, sier KrFs Jorunn Gleditsch Lossius.

- GLADSAK: Dette er en skikkelig gladsak for småbarnsforeldre, sier Jorunn Gleditsch Lossius (KrF). Foto: Terje Bendiksby / NTB
- GLADSAK: Dette er en skikkelig gladsak for småbarnsforeldre, sier Jorunn Gleditsch Lossius (KrF). Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Skolen har åtte uker sommerferie, det går på ingen måte opp og ender ofte i et logistikkmareritt for foreldrene. Foreldre ender opp med at man passer unger på skift, kanskje man får én felles ferieuke hvis man er heldig, sier stortingsrepresentant Jorunn Gleditsch Lossius i KrF.

Lossius kan fortelle at KrFs stortingsgruppe nå vil gjøre noe med problemet. Stortingsgruppen foreslår at alle som har barn fra 0-10 år får en ekstra ferieuke.

Blir det flertall på landsmøtet, blir det KrF-politikk.

- Dette handler rett og slett om at familier med barn må få mer tid sammen. Dette vil bidra til at man kan ha noen ekstra gode dager med mulighet til å skape felles opplevelser og minner med dem man er glad i. Dette er midt i kjernen av KrFs familiepolitikk, sier Lossius.

«Mangler» 35 dager

Ser man hele skoleåret samlet har skolen fri følgende vanlige arbeidsdager i inneværende skoleår:

  • Høstferie: 5 dager
  • Juleferie: 6 dager
  • Vinterferie: 5 dager
  • Påskeferie: 3 dager
  • Inneklemt dag 14. mai
  • Sommerferie: 40 dager
  • Sum = 60 dager

I Norge har arbeidstakere 21 dagers ferie, mens de som har tariffavtale har 5 ukers ferie, som tilsvarer 25 dager. I en småbarnsfamilie med to foreldre går den samlede ferien opp fra 50 til 60 dager med KrFs forslag.

- Dette går ikke opp for veldig mange familier. Det tærer på familielivet og for aleneforeldre og dem uten besteforeldre er det veldig vanskelig å løse, sier Lossius.

Kjenner ikke kostnaden

- Vet dere hvor mye det kommer til å koste å gi en ekstra friuke til en så stor gruppe?

- Nei, det har vi ikke sjekket opp, men dette er et programforslag stortingsgruppen vår har gått inn for og som vi tror får flertall, sier Lossius.

Ap-leder Jonas Gahr Støre flørtet selv med det samme forslaget tilbake i 2018, inspirert av sin kollega i Sverige Stefan Löfven.

I Sverige ble kostnaden beregnet til 5,6 milliarder kroner, men Bettina Kaschefi, sjeføkonom i Svenskt näringsliv (tilsvarende NHO), mente de samfunnsmessige kostnadene ville bli langt større - 32,9 milliarder.

- Dette høres dyrt ut?

- I et lengre samfunnsøkonomisk perspektiv mener jeg det er fornuftig å investere i familiene. Det vil virke forebyggende for sykemeldinger, samlivsbrudd, barns generelle trivsel og utvikling i skole og barnehage.

- Man skal heller ikke se bort ifra at noen velger å få flere barn dersom familie – arbeidskabalen lettere går opp, sier Jorunn Gleditsch Lossius.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer