- Skolen har åtte uker sommerferie, det går på ingen måte opp og ender ofte i et logistikkmareritt for foreldrene. Foreldre ender opp med at man passer unger på skift, kanskje man får én felles ferieuke hvis man er heldig, sier stortingsrepresentant Jorunn Gleditsch Lossius i KrF.
Lossius kan fortelle at KrFs stortingsgruppe nå vil gjøre noe med problemet. Stortingsgruppen foreslår at alle som har barn fra 0-10 år får en ekstra ferieuke.
Blir det flertall på landsmøtet, blir det KrF-politikk.
- Dette handler rett og slett om at familier med barn må få mer tid sammen. Dette vil bidra til at man kan ha noen ekstra gode dager med mulighet til å skape felles opplevelser og minner med dem man er glad i. Dette er midt i kjernen av KrFs familiepolitikk, sier Lossius.
«Mangler» 35 dager
Ser man hele skoleåret samlet har skolen fri følgende vanlige arbeidsdager i inneværende skoleår:
- Høstferie: 5 dager
- Juleferie: 6 dager
- Vinterferie: 5 dager
- Påskeferie: 3 dager
- Inneklemt dag 14. mai
- Sommerferie: 40 dager
- Sum = 60 dager
I Norge har arbeidstakere 21 dagers ferie, mens de som har tariffavtale har 5 ukers ferie, som tilsvarer 25 dager. I en småbarnsfamilie med to foreldre går den samlede ferien opp fra 50 til 60 dager med KrFs forslag.
- Dette går ikke opp for veldig mange familier. Det tærer på familielivet og for aleneforeldre og dem uten besteforeldre er det veldig vanskelig å løse, sier Lossius.

Folks helseplager bekymrer ikke Frp
Kjenner ikke kostnaden
- Vet dere hvor mye det kommer til å koste å gi en ekstra friuke til en så stor gruppe?
- Nei, det har vi ikke sjekket opp, men dette er et programforslag stortingsgruppen vår har gått inn for og som vi tror får flertall, sier Lossius.
Ap-leder Jonas Gahr Støre flørtet selv med det samme forslaget tilbake i 2018, inspirert av sin kollega i Sverige Stefan Löfven.
I Sverige ble kostnaden beregnet til 5,6 milliarder kroner, men Bettina Kaschefi, sjeføkonom i Svenskt näringsliv (tilsvarende NHO), mente de samfunnsmessige kostnadene ville bli langt større - 32,9 milliarder.
- Dette høres dyrt ut?
- I et lengre samfunnsøkonomisk perspektiv mener jeg det er fornuftig å investere i familiene. Det vil virke forebyggende for sykemeldinger, samlivsbrudd, barns generelle trivsel og utvikling i skole og barnehage.
- Man skal heller ikke se bort ifra at noen velger å få flere barn dersom familie – arbeidskabalen lettere går opp, sier Jorunn Gleditsch Lossius.