Vil ha ekteskap på rullebladet

Kvinnepolitikere på Stortinget vil stoppe serieimporten av ektefeller som voldelige menn bedriver. I dag er det fritt fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er viktig at kvinner får vite om mannens bakgrunn før de gifter seg. Det må settes en stopper for at menn, enten de er innvandrere eller norske, stadig kan bytte ut ektefeller ved å få nye inn til landet. Hvordan man skulle ordne dette rent juridisk og i forhold til personvern, er likevel ingen enkel sak, sier stortingsrepresentant Afshan Rafiq (H).

Ap's Karita Bekkemellem Orheim vil ha mannens voldshistorie og tidligere ekteskap på en vandelsattest.

- Den kan brukes til å hindre at kvinner inngår ekteskap med voldelige menn, men også til å komme med hjelpetilbud til mannen, sier lederen av Ap's kvinnebevegelse.

- Kvinnenes rettigheter må styrkes, både før og etter at de kommer hit. Vi politikere må ta i bruk drastiske vedtak for å få bukt med kvinnevolden. Jeg oppfordrer justisminister Odd Einar Dørum til å gripe fatt i dette, sier Ap-politikeren.

- Raskere opphold

Hun får delvis større av SVs Inga Marte Thorkildsen.

- En attest med voldsdommer og tidligere ekteskap kan brukes til å nekte mannen et nytt ekteskap. Men som oftest blir ikke mennene dømt. Derfor må vi også endre dagens treårsregel slik at kvinner raskere kan få opphold på selvstendig grunnlag. Det bør skje etter ett år, mener justiskomitémedlem Thorkildsen.

Krisesentrene rapporterer om innvandrermenn som stadig får seg nye koner. Det finnes også norske menn som serieimporterer kvinner fra fattige land. Ifølge svenske undersøkelser har «importbruder» tre ganger så høy risiko for å havne i voldsekteskap som andre kvinner. Kontaktbyråer reklamerer med bytterett på kvinnene.

- Ny utlendingslov

I Sverige hindrer en ny lov menn dømt for mishandling i å skaffe seg ny kone fra utlandet. Kvinner i Sverige får nå opphold dersom de er utsatt for mishandling og krenkelser. I Norge må kvinnene ha bodd her i tre år som gifte, før de kan få opphold på selvstendig grunnlag.

- Denne regelen er et ekstra pressmiddel. Menn kan lettere dumpe dem til hjemlandet og finne en ny partner, mener SVs Thorkildsen.

- Den svenske ordningen løser ikke problemet med serieimport av koner. Hvis den dømte finner seg en kone i Sverige, Norden eller Europa, så trenger jo ikke hun oppholdstillatelse. Da er man like langt. Det viktigste her er å ha tilgang på informasjon om vedkommende en skal gifte seg med. En måte å gjøre kvinnen kjent med dette på, er å kreve dokumentasjon, en slags «vandelsattest» før inngåelse av ekteskap, som blant annet viser tidligere sivilstatus og eventuelle voldsdommer, sier Rafiq.

Registreres

UDI skal fra 1. mai kunne registrere menn som importerer flere kvinner. Men personvernet hindrer myndighetene i å kunne informere kvinnene.

- Vitsen med registrering må være å kunne informere kvinnene, mener Bekkemellem Orheim.