Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha enda billigere alkohol

Handelsnæringen og vinimportører mener at avgiftskuttene på vin og sprit bør bli enda større enn det som foreslås i statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) støtter avgiftsreduksjonene i statsbudsjettet. Men de mener at kuttene ikke er store nok og understreker at ytterligere kutt må komme for å bremse grensehandelen med Sverige.

Det gjør ikke all verdens forskjell at vinavgiftene reduseres med 5 prosent. Fortsatt er det slik at ei flaske vin vil koste omtrent det halve i Sverige sammenliknet med Norge, etter at svenskene senker vinavgiften med 19 prosent fra 1. desember.

Tørste nordmenn

Tørste nordmenn hentet hjem 35.448 liter brennevin og 134.456 liter vin fra Systembolaget i februar i år.

Vinhandelen ble mer enn doblet fra januar, og handelen med vin og brennevin gjorde at den norske stat i februar tapte hele 19,8 millioner kroner i avgifts- og momsinntekter, mot 13,4 millioner i januar, hevder VBF i en pressemelding.

I år forventes en vekst i grensehandelen med vin og brennevin på 15-20 prosent.

Grensehandelen ved Systembolaget i Strömstad økte med hele 98,3 prosent i juni i år, sammenlignet med samme måned i fjor.

Ved Systembolaget i Strömstad handlet nordmenn for 21 millioner kroner i juni 2001. Samme måned i fjor var tallet 10,6 millioner kroner, viser junibarometeret til VBF.

(Kilder: VBF, NTB og Dagbladet)

Ei flaske Liebfraumlich vil for eksempel koste 28 kroner flaska i Sverige etter 1. desember. Tilsvarende flaske i Norge koster i dag 63,60. Minus 5 prosent blir den nye norske prisen 60,40.

Økt grensehandel

- Bondevik-regjeringens forslag kommer på et tidspunkt da grensehandelen med alkohol øker drastisk. Alkoholvarer, vin og øl blir en stadig viktigere lokkevare som får nordmenn til å dra på handletur til Sverige. Avgiftsnivået må gradvis tilpasses svensk nivå, mener HSH-president Egil Thorberg.

Gapet blir større

Vin og brennevinsimportørenes forening konstaterer at avgiftsgapet mellom Norge og Sverige vil øke.

Der Norge reduserer vinavgiftene med 5 prosent, vil svenskene om tre uker kutte sine avgifter med 19 prosent. Avgiftskuttet på sprit med 15 prosent vil imidlertid redusere prisforskjellen over grensa fra 100 til 65 kroner.

- Vi er like langt når det blir større prisforskjell på vin mellom Norge og Sverige. Det er nemlig grensehandelen med vin som øker mest, sier formann Ivar Amundsen i Vin og brennevinsimportørenes forening.

Foreningen mener en halvering av avgiftsforskjellene må til for å bremse grensehandelen. For å få det til mener de at de norske vinavgiftene må reduseres med 30 prosent og brennevinsavgiftene med 20 prosent.

<B>HALV PRIS I SVERIGE: </B>Fortsatt vil de fleste rimelige viner ha tilnærmet halv pris i Sverige sammenliknet med Norge.
Hele Norges coronakart