Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha ett års utdanning for politi

Justiskomiteens leder, Per Sandberg, mener det er mer enn nok til å etterforske eller knipe fartssyndere.

VIL HURTIGUTDANNE POLITI:  Per Sandberg mener det holder med ett års utdanning for å knipe fartssyndere. Foto: Håkon Eikesdal
VIL HURTIGUTDANNE POLITI: Per Sandberg mener det holder med ett års utdanning for å knipe fartssyndere. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets frittalende nestleder har vært langt mindre i fokus de siste månedene enn han pleier. Her forklarer han hvorfor:

- Da jeg fikk ansvaret for justiskomiteen i høst, følte jeg behov for å lese meg opp. Det har jeg brukt mye tid på etter valget. Nå har jeg fått kompetansen og ser manglene klart og tydelig.

Sandberg understreker at det gjøres mye godt politiarbeid, men at ressursene brukes feil.

- Selv om Nord-Trøndelag har landets dårligste oppklaringstall, vil politimesteren likevel prioritere trafikkontroll. Sånt bygger ikke tillit. Skal vi få tilbake respekten for politiet, må de ta flere utenlandske forbrytere, oppklare flere lovbrudd og sørge for å få flere kriminelle dømt.

Per Sandberg er uenig i hvordan politiet utdannes i Norge.

- Ett år er nok
- Vi trenger flere politifolk raskt. Politihøgskolens treårige opplæring trengs til mange oppgaver, men ikke alle. La meg ta noen eksempler: Flere års studier er unødvendig for å ta fingeravtrykk, for å etterforske og for å knipe råkjørere. Ett år holder i massevis. Du trenger ikke politihøyskolen for å patruljere i gatene. Vi må etablere en modulbasert hurtigutdanning, mener Sandberg. Politiutdanninga er i dag treårig og gir en bachelor-grad.

Soldater i gata
Han ønsker seg et samarbeid mellom forsvaret og politiet.

- Vi har dyktige norske jenter og gutter i ISAF-styrkene som patruljerer i Afghanistan. Er det noen grunn til å tro at de ikke kan gjøre det samme i Oslos gater med kjapp opplæring?

Sandberg mener utviklingen i vekterbransjen burde bekymre politiet.

- Vi har nå flere vektere enn politifolk i Norge. Det burde politiet ta særdeles alvorlig. Fremskrittspartiet er som kjent for privatisering, men ikke av politiet. Å skape trygghet er og blir en offentlig oppgave.

UP mot bander
Justiskomiteens leder påpeker at UP er pålagt å utføre 900000 trafikk-kontroller årlig.

- Dette arbeidet kan gjøres av andre enn høyt utdannede politifolk. Fotoboksene har da ikke gått på Politihøgskolen. Sett heller UP til å jage de utenlandske bandene, noe de har ekspertise til å lykkes med.

Per Sandberg vil fjerne 20 av landets 27 politidistrikt og i stedet bruke pengene på å opprette flere lensmannskontorer.

- Problemet her i Norge er at vi har for mange grenser. Det gjør oss så grenseløst ineffektive. Vi må skape en ny struktur som gir resultater.

Sønn på glattcelle
Tøffere soning for utlendinger som begår kriminalitet i Norge, er Sandbergs resept.

- For noen dager siden ble jeg oppringt av en fortvilt mor. Hennes 22-årige sønn hadde blitt plassert på glattcelle i sju døgn fordi alle varetektscellene var opptatt av utenlandske kriminelle. Hvis vi ikke snart innser at det er klar sammenheng mellom innvandring og økt kriminalitet, taper vi. Vi har eksempler på rumenske lovbrytere som nekter strafferabatt i fengselet. De vil ikke løslates fordi de får mer i dagpenger i norske anstalter enn de tjener som industriarbeidere i hjemlandet. Sånn kan vi ikke ha det, sier Sandberg.

Frp's nestleder viser til statistikk om at voldskriminaliteten øker mer i Norge og Sverige enn i USA.

- Årsaken er den naive innvandringspolitikken i Norge og Sverige med milde straffer og gunstig soning. Vi må tørre å snakke høyt om hva ikke-vestlige, utenlandske kriminelle gjør med oss. I fjor ble samtlige 21 overfallsvoldtekter begått av menn fra denne gruppa. 17 av de 21 ofrene var unge blonde jenter. Det er et resultatet av innvandringspolitikken vår, sier Per Sandberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!