KRISEHÅNDTERING: Angela Merkel og Nicolas Sarcozy signaliserer nye traktater for å redde euroen.
Foto: Torbjørn Gønning / Dagbladet
KRISEHÅNDTERING: Angela Merkel og Nicolas Sarcozy signaliserer nye traktater for å redde euroen. Foto: Torbjørn Gønning / DagbladetVis mer

Vil ha euro-union for å møte krisa

Tysklands forbundskansler Angela Merkel krever det hun kaller en felles finanspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i den tyske forbundsdagen den tyske kansleren kom med sitt utspill tidligere i dag. Merkels krav betyr trolig at hun vil ha et tettere samarbeid mellom de 17 euro-landene, muligens med en felles finansminister, som blant annet skal ha som oppgave å holde budsjettdisiplin i medlemslandene.

Store bokstaver
- Vi trenger budsjettdisiplin og en effektiv mekanisme for krisehåndtering, så vi trenger å forandre traktatene, eller lage nye trakteter, sa Merkel. Så snakket hun om behovet for «konkrete steg mot en felles finanspolitikk».

De europeiske børsene har reagert positivt på Merkels og den franske presidenten Nicolas Sarcozys utspill idag. For det er ikke bare Merkel blant EUs ledere som nå snakker i store bokstaver. I går sa Sarcozy at en ny europeisk traktat mellom medlemslandene er nødvendig for å forsvare Europas rolle i verden.

- Vi må konfrontere dem som tviler på euroens stabilitet og spekulerer i at den skal gå i oppløsning, sa Sarcozy.

Baklengs inn i krisa
EU har i lengre tid gått baklengs inn i en stadig dypere krise, mens medlemsland har blitt presset med høyere renter på sine lån. Økonomer har gitt EU kort tid på å finne økonomiske muskler for å redde land som Helles, Italia og Spania, hvis ikke kan hele EU-samarbeidet sprekke, er det dramatiske scenarioet.

Nå kan det se ut som Tyskland og Frankrike kommer kritikerne i møte. Euro-landenes kjerneland, Tyskland og Frankrike, er nå enige om å styrke euroens stilling, selv om de så langt de har vært uenige om hvordan de skal gjøre det. Mye tyder på at de to kjernelandene nå kan ha blitt enige.

Mandag møtes Merkel og Sarcozy, og fredag i neste uke er det toppmøte i EU. Møtene mandag og fredag er trolig et forsøk på å presentere et muskulært forsvar mot spekulasjoner mot euroen.

Men Merkel er fortsatt motstander av å binde Tyskland til å være ansvarlig for andre lands gjeld.

- Et felles ansvar for andres gjeld er ikke akseptabelt. Nasjonalt ansvar og europeiske solidaritet tjener hverandre, sa Merkel.

Et nytt EU?
Allerede i neste uke kan vi stå overfor et annerledes EU, med rammene for et euro-område som er tettere integrert enn nå. Statsviter Frank Aarebrot mener vi om kort tid kan stå overfor Europas forente stater.

- EUs problem er at de ikke har en mekanisme i forhold til Den europeiske sentralbanken. En europeisk finansminister vil bidra til dette. Dette er kanskje den eneste måten å redde euroen på, sier Aarebrot.

Aarebrot ser for seg at vi kan få et mer føderalt EU enn medlemslandene egentlig i utgangspunktet ønsker seg.

- Vi står overfor en situasjon der vi kan få en føderasjon som en kriseløsning, og ikke som en visjon, sier Aarebrot. Han mener det er avgjørende for euroens overlevelse at EU får bedre koordinering mellom sentralbanken og medlemslandene, og at en felles finansminister kan være et av svarene som kommer i løpet av neste uke.

Det vil bety at de landene som ikke har balanse i regnskapene sine kan bli satt under administrasjon, mens land som har orden i regnskapene beholder sin uavhengighet.

- Land som har løyet seg til euro-medlemskap, som for eksempel Hellas, vil ikke mer bli tolerert, sier Aarebrot.