Vil ha færre departementer

Erna lover sterkere politisk styring.

STERKERE STYRING: Erna Solberg vil ha færre departementer og sterkere politisk styring av departementene. Her sitter Høyre-lederen sammen med nestleder Jan Tore Sanner på Høyres landsmøte. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STERKERE STYRING: Erna Solberg vil ha færre departementer og sterkere politisk styring av departementene. Her sitter Høyre-lederen sammen med nestleder Jan Tore Sanner på Høyres landsmøte. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I siste nummer av tidsskriftet Stat & Styring varsler Høyre-leder Erna Solberg at hun vil ha færre departementer dersom hun får regjeringsmakt. På spørsmål om hvordan hun ville hatt organisasjonskartet over sentralforvaltningen, sier Solberg:

Oppsplittet - Jeg ville hatt færre departementer, og kanskje færre statsråder, men flere statsråder i ett departement. I Norge har vi en tendens til å splitte opp offentlig sektor i mange enheter. Vi må ha bedre koordineringssystemer, sier Solberg.

Hun understreker at hun ikke tenker mye på organisasjon.

- Jeg bruker tiden min til å tenke på hvordan jeg skal gjennomføre politikk, sier Høyre-lederen.

Hun mener den politiske viljen til å gjennomføre politikken er avgjørende, ikke organisasjonsformen og systemene. Hun sier hun er lite opptatt av omorganisering og boksflytting.

- Omorganisering hjelper lite - Øvelser som omorganisering har jeg sett mye av i min politiske karriere. Det hjelper ikke, hvis ikke ledelsesansvaret er tydelig. Det er resultatene som betyr noe. Målstyring er et flott verktøy, men hvis du ikke har resultatfokus samtidig, så gir det ingen resultater, sier Solberg.
Hun vil ha en sterkere politisk ledelse av departementene. Det betyr, ifølge Solberg, ikke flere politisk ansatte.

- Du kan ikke telle det i hoder. Du må telle det i hvordan man tenker. Den enkelte statsråd må tenke at det er mitt ansvar å få resultater. Det er mitt ansvar å fatte beslutninger, sier Solberg.

- Regjeringen må gjennomføre Hun viser til et referat fra 22. juli-kommisjonen skal statsråd Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen skal ha sagt at regjeringen ikke er et gjennomføringsorgan, men et beslutningsorgan.
- Det er feil. Regjeringen er ansvarlig for gjennomføring. Det heter utøvende makt, sier Solberg.
Hun varsler også at hun vil styrke statsministerens kontor, særlig kontorets ansvar for sikkerhet og beredskap.