Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha far i fødestua

Overlege Einar J. Berle ved Aker sykehus hisset på seg flere tusen av Dagbladets lesere med gårsdagens utspill om at far bør kastes ut av fødestua. Heller ikke overjordmoren ved samme sykehus, Lene Gjevert, er fornøyd med overlegens synspunkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med Knut Oftung ved Kompetansesenteret for likestilling svarte de to i går på telefoner fra engasjerte Dagblad-

lesere. Mellom alle telefonene gikk debatten høylytt i panelet.

- Skal far skjermes for noe som kan oppleves som ubehagelig? Er det ikke viktigere at han kan få innsikt i hva mor faktisk går gjennom i løpet av en fødsel, spurte Knut Oftung.

Han har selv en datter på fem måneder og opplevde det som udelt positivt å være med på fødselen. Han mener Berles utspill må være svært beleilig for leger som har problemer med å takle spørsmål og kommentarer fra slitsomme pårørende.

Mor er hovedperson

- Normen må være at far skal være med. Det bør ikke aksepteres at han kan feige ut uten god grunn, sier Oftung.

- Selvfølgelig skal far være med hvis han ønsker det, men det viktig å la menn forstå at de ikke , sa overlege Einar J. Berle. Han modererte gårsdagens utsagn noe, men holder fast ved at far ikke har noe på fødestua å gjøre hvis det for eksempel skulle oppstå komplikasjoner.

Overjordmor ved Aker sykehus, Lene Gjevert, er helt uenig med sykehusets overlege.

Far en ressurs

- Vi må se på far som en ressurs. Han kan bidra med trygghet på en helt annen måte enn helsepersonellet, sier Gjevert, og legger til at de fleste jordmødrene ønsker å ha pårørende med under fødselen.

- Mor er hovedperson under fødselen og hennes behov og ønsker må settes høyest, sier Gjevert.

Det mente også de fleste som ringte inn til Dagbladet i går. Av over to tusen personer som sa sin mening på telefon og over Internett i går, er bare en fjerdedel enig med Berle i at far ikke hører hjemme på fødestua.