Vil ha Farouk til London

Scotland Yard med ny bønn til den etterlyste i Martine-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet.no): Rikmannssønnen Farouk Abdulhak rømte til hjemlandet Jemen kort tid etter at den norske studenten Martine Vik Magnussen (23) ble

meldt savnet fra en nattklubb i London.

I en tv-appell ber etterforskningslederen om at den etterlyste studenten frivillig skal reise tilbake til Storbritannia.

- Vi vil oppfordre Mr. Abdulhak til å komme til London slik at vi sammen kan gå gjennom hva som skjedde den 13. mars, sier Jessica Wadsworth i et opptak som er distribuert til flere tv-stasjoner.

En talsmann for Scotland Yard sier til Dagbladet.no at han er overbevist om at
denne meldingen har nådd frem til den etterlyste som oppholder seg på ukjent adresse i Jemen.

Abdulhaks advokat har tidligere uttalt at studenten kun vil la seg avhøre i hjemlandet.

Vil samarbeide

En talsmann for Jemen sin ambassade i London sier til Dagbladet.no at

VIL HA HAM TIL LONDON: I en tv-appell anmoder britisk politi etterlyste Farouk Abdulhak om å komme til London, der han skal spørres ut som vitne i saken. Foto: Scan Press
VIL HA HAM TIL LONDON: I en tv-appell anmoder britisk politi etterlyste Farouk Abdulhak om å komme til London, der han skal spørres ut som vitne i saken. Foto: Scan Press Vis mer

myndighetene i Jemen ønsker å samarbeide med britisk politi i denne saken.

Samtidig understreker han at det ikke foreligger noen utleveringsavtale

mellom de to landene. Det betyr at britisk politi bare kan avhøre Abdulhak

i Jemen dersom myndighetene i landet tillater det.

- Vi ønsker å samarbeide med Scotland Yard. Det er ingen utleveringsavtale
mellom landene, men vi har likevel klart å samarbeide i politisaker tidligere. Spesielt da i terror-relaterte saker, sier talsmannen til Dagbladet.no.

- Vi avventer nå en formell henvendelse fra britiske myndigheter, sier

talsmannen.

Scotland Yard mener at dette ikke er en tilfredsstillende løsning.

- Vi har svært begrensede muligheter i Jemen. Dette er en alvorlig sak, og vi har gjentatte ganger gjort det klart at vi ønsker å snakke med Farouk Abdulhak i London, sier talsmannen for Scotland Yard.

Båren til Norge

En representant for det britiske innenriksdepartementet sier at det er mulig å be om utlevering av en etterlyst selv om det ikke foreligger noen avtale.

Myndighetene i Jemen har så langt ikke villet si hvordan de vil forholde seg til en slik begjæring. Etter det Dagbladet.no forstår vil en slik begjæring på nåværende tidspunkt være lite aktuell ettersom den etterlyste kun har status som vitne.

En britisk domstol åpnet i går en høring rundt dødsfallet til den norske studenten. Dette er vanlig prosedyre ved mistenkelige dødsfall, drap og ulykker. Hensikten ved høringen er å få klarlagt dødsårsaken.

Representanter for Westminster Coroners Court samarbeider med politiet. Den norske studentens båre er foreløpig ikke frigitt.

Den etterlystes far, milliardæren Shaher Abdulhak møtte sin sønn mandag denne uka. Under møtet skal faren ha gitt sin sønn forsikringer om økonomisk støtte. Farouk Abdulhak sa til sin far at han er uskyldig.

DREPT: Martine Vik Magnussen (23).