Vil ha fart på kapitalismen

BEOGRAD (Dagbladet): - Jeg visste at jobben ville bli vanskelig. Men ikke så vanskelig. Alt lå i ruiner etter 20 år med Slobodan Milosevic, sier Miro-ljub Labus (55) til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som leder av den intellektuelle G-17-gruppa var økonomen Labus en av arkitektene bak oppstanden mot Milosevic høsten 2000. Han er visestatsminister i den jugoslaviske føderasjonen, men blir Serbias neste president dersom reformkreftene vinner valget 29. september.

Valget vil stå mellom ham og Jugoslavias nåværende president Vojislav Kostunica.

Giftig kamp

Meningsmålingene under den bitre og giftige valgkampen viser dødt løp så langt. Labus og Kostunica er som natt og dag.

Kostunica er den reserverte. Han legger vekt på det han kaller legal forankring av hvert eneste skritt han tar. Han spiller på befolkningens åndelige behov. «En patriark i presidentpalasset,» sier kritikere.

Labus er en teknokrat som gir inntrykk av å boble over av ideer for å få Serbia på beina. Han er kandidaten til Serbias sterke mann, statsminister Zoran Djindjic. Mange mener likevel at han går klar av det politiske intrigespillet.

- Jeg vil snakke om mitt eget program, ikke om Kostunica. Serberne befinner seg ved et veiskille. Vi kan enten sette farten opp i reformene i økonomien og korte ned på veien til Europa. Eller vi kan sette ned farten av hensyn til eldre og befolkningen på landsbygda. Jeg vil unngå en utvikling som i Bulgaria og Romania, der reformpolitikk og stagnasjon har vekslet. Mitt program er å ta den raske veien, men kombinert med hensyn til taperne.

Fattigdom

Labus vil innføre en skatt på en dinar (12,50 øre) på alt som selges. Pengene skal gå til et fond som skal brukes til å skaffe ekstra jobber og etablering av små familiebedrifter. Han vil også forhandle fram en tre år lang avtale mellom myndighetene og fagforeningene om borgfred.

Serbia etter Milosevic

Det er snart to år siden president Slobodan Milosevic ble styrtet i Beograd. Dagbladet har tatt pulsen på det serbiske samfunnet før høstens valg.

Labus understreker at han er opptatt av skjevhetene i inntekter og rikdom, skapt av krigsøkonomien under Milosevic-regimet, og som nå har akselerert. To millioner serbere er arbeidsløse. Landet har også halvannen million pensjonister og en million flyktninger å huse. En tredel av befolkningen lever i fattigdom, det vil si at de må greie seg med mindre enn en dollar om dagen.

Penger i senga

- Samtidig finnes det penger under madrassene, som vi vil oppmuntre folk til å investere i produktiv virksomhet. Vår eneste sjanse er å utvikle nye jobber. Folk flest tjente ikke mye før. Men det var heller ikke nødvendig å jobbe. Det handler om en enorm mental omstilling å få folk til å brette opp ermene og tro på at det går an å tjene penger på lovlig, produktiv virksomhet.

- Men økonomisk kriminalitet og mafiaen fortsatt er et stort problem?

- Vi har store problemer med smugling av olje, sigaretter, narkotika og menneskehandel på Balkan. Men det siste året har statens avgiftsinntekter fra handelen med olje og sigaretter blitt fra fem- til seksdoblet. Dette viser at den illegale virksomheten er på retur. Kursen på dinaren er stabil og inflasjonen er redusert drastisk, sier Labus.

<B>VIL BLI PRESIDENT: Miroljub Labus er reformkreftenes kandidat ved det serbiske presidentvalget. Han er teknokrat med mange ideer som han mener vil få Serbia på beina. Sammen med nasjonalbankens direktør Mladjan Dinkic kommer han over helga på offisielt norgesbesøk.