FELLES FOR ALLE: Transportøkonomisk institutt anbefaler i en rapport at alle fylker innfører samme regler for å forenkle bruken av kollektivtransport.
Foto: Håkon Eikesdal
FELLES FOR ALLE: Transportøkonomisk institutt anbefaler i en rapport at alle fylker innfører samme regler for å forenkle bruken av kollektivtransport. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Vil ha felles kollektivregler i hele landet

Transportøkonomisk institutt anbefaler alle fylker innfører samme regler for å forenkle bruken av kollektivtransport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Transportøkonomisk institutt anbefaler i en rapport at alle fylker innfører samme regler for å forenkle bruken av kollektivtransport.

Rapporten fra TØI er gjennomført i samarbeid med Handelshøyskolen i Bodø på oppdrag fra Samferdselsdepartementet. Statens vegvesen har også bidratt til rapporten.

Konklusjonen er at fylker og operatører i større grad bør samordne kundekategorier enn i dag. Det bør videre tilrettelegges for felles forretningsavtaler for overgang og billettering mellom de ulike aktørene, ifølge rapportens anbefalinger.

- Vi er opptatt av å gjøre reisehverdagen så grei som mulig for dem som reiser kollektivt. Målet med prosjektet har vært å kartlegge takstsystemene ulike fylkeskommuner benytter seg av i dag, og å undersøke hvilke endringer det er mulig å gjøre innenfor dagens myndighets- og takstansvar for å forenkle reiser på tvers av fylkesgrenser for kundene, sier Statens vegvesens rådgiver Mette Hendukt til Nationen.

Det er spesielt behovet for felles regler for ulike kundegrupper som trekkes fram i rapporten.

- Hovedfunnene er at de fleste fylkeskommunene er positive til billetter med reisepenger som kan brukes overalt, og til å samordne noen produktkategorier sånn at for eksempel honnør, barn, student og hund blir standardisert overalt, sier forsker Jule Runde Krogstad.

Rapporten slår fast at staten bør innta en aktiv rolle og være en tydelig tilrettelegger for bedre samarbeid i kollektivtrafikken.

(NTB)