Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha flere forslag til St. Olavs orden

Kjenner du noen som fortjener St. Olavs orden. I så fall send ditt forslag til Fylkesmannen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem mener du fortjener St. Olavs ordenen? (Dagbladet.no): Kjell Magne Bondevik har fått den, og flere skal det bli.

- Bortsett fra i de tilfeller hvor St. Olav deles ut i kraft av et embete skjer det etter forslag på personer. Vi vil gjerne ha flere forslag på folk som fortjener både fortjenstmedaljer og St. Olav, forteller kansellisjef Egil Vindorum.

Kansellisjefen mener tildelning av St. Olav til regjeringsmedlemmer gjør Norge mer i tråd med andre land.

- Vi har sett hen til hvordan dette fungerer i land som Danmark, Finland og Island, sier Vindorum.

Han er sjef for Ordenskanselliet og Ordensrådets ekspedisjonskontor. Det betyr at ordenene som skal deles ut også rent fysisk befinner seg i hans varetekt. Vindorum bestyrer også utdelingen av Kongens Fortjenstmedalje i gull og sølv. I kraft av sin stilling som kansellisjef selv Kommandør av St.

Olavs orden.

Hvem som skal få St. Olav, og i hvilken grad, avgjøres til slutt av Kongen, etter innstilling fra Ordensrådet.

- De siste årene har vi sett en liten oppgang i utdelingen av dekorasjoner. Det virker som det blir mer populært igjen, sier kansellisjefen.

Ordenene brukes kun til galla, forteller Vindorum. Unntaket er et knappehullsmerke, litt mindre enn hodet på en tegnestift. Dette kan bæres når som helst som et bevis på at man har mottatt en St. Olav. At ordningen med St. Olav til ministere og statsråder tas opp igjen mener Vindorum er naturlig.

- En av de første gjerningene til Kongen i 1905 var å tildele statsminister Christian Michelsen Storkorset. Det skapte noe debatt, sier han.

Prisen Slottet må ut med for en St. Olav varierer etter grad, men et Storkors med alt som skal til kommer på om lag 15.000 kroner.

Ordenene er for øvrig Kongens eiendom. Det betyr at når et medlem av ordenen dør blir den ikke en del av arvegodset til de etterlatte. Da skal alt returneres til Slottet.

Vindorum bestyrer også utdelingen av Kongens Fortjenstmedalje i sølv og gull, som går til «mer vanlige» nordmenn. Også her vil Vindorum gjerne ha flere forslag.

Noen fortjente?

Kongens Fortjenstmedalje ble stiftet av Kong Haakon VII i 1908 'til belønning for fortjenster av kunst, vitenskap og næringsliv, og for utmerket forhold i offentlig tjeneste'.

I sølv utdeles Kongens fortjentsmedalje blant annet ut som belønning for særlig fortjenstlig innsats over lengre tid i samfunnslivet i offentlig stilling eller verv, ved innsats i frivillige organisasjoner eller ved annen personlig virksomhet av samfunnsnyttig betydning.

Kongens fortjenstmedalje i gull kan i særlige tilfeller utdeles som belønning for en livsinnsats av landsomfattende betydning samt for pionérinnsats på et eller flere områder av landsgavnlig natur. Den deles også ut for innsats for kunst, kultur og vitenskap samt sosialt og humanitært arbeid av samfunnsmessig verdi og av landsomfattende betydning som har pågått gjennom lengre tid.

- Kom med forslag, oppfordrer Vindorum.

Bli med i debatten!

HAR ORDEN: Kansellisjef Egil Vindorum har alle St. Olaver og Fortjenstmedaljer i sin varetekt.
STASELIG: Kjell Magne Bondevik har fått den, og flere skal det bli, lover Kansellisjefen. Nå ønsker han gode forslag på kandidater til St. Olavsordenen og Kongens Fortjenestemedalje.
VIL HA HJELP: Forslagene på hvem som bør få havner alle hos Kansellisjef Egil Vindorum. Han vil gjerne ha flere forslag på verdige kandidater.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling