Vil ha flere innvandrere

BERGEN (Dagbladet): Justisminister Odd Einar Dørum vil myke opp arbeidsinnvandringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg fremmer snart en stortingsmelding som på nytt tar opp spørsmålene om å myke opp arbeidsinnvandringen i kontrollerte former, sier Dørum.

Dagbladet skrev tirsdag om den russiske førskolelæreren Anastasia Podzovra (26) som fikk avslag på sin søknad om familiegjenforening med moren og stefaren i Bergen. Dette til tross for at Anastasia har stående tilbud om jobb i en barnehage i byen. Hun skulle ha sittet på et fly til Murmansk i dag, men har fått utsettelse til mandag. Hun har returbilletten klar.

Ble stoppet

- Det er helt riktig at vi trenger den typen arbeidskraft Anastasia representerer i landet, sier Dørum.

- Men stortingsflertallet, bestående av Frp og Ap, stoppet i vår et forslag fra regjeringen. Det kunne gitt Anastasia og andre med hennes kompetanse arbeidstillatelse.

Han avviser påstandene om at Anastasia ikke ville blitt utsendt dersom moren hadde vært en hvit, norsk kvinne.

- Anastasia er ikke norsk statsborger og fyller heller ikke kravene til å få gjenforening. Den gis til barn inntil 21 år.

Stortingsmeldingen Dørum skal legge fram, tar til orde for å endre på spesialistbestemmelsene, slik at den også gjelder fagutdannet arbeidskraft det er behov for i Norge. Det er særlig sykepleiere, førskolelærere og ingeniører Norge har behov for.

Stortinget neste

Slik bestemmelsene er nå, må arbeidssøkere utenfor EØS-området enten være høyt utdannete spesialister eller søke jobb i fiskeindustrien i Nord-Norge, for å få arbeidstillatelse.

- Nå er det opp til Stortinget, og spesielt Arbeiderpartiet, å avgjøre om vi skal komme behovet for arbeidskraft i møte, sier Dørum.

- Vi er villige til å se på regelverket, sier nestleder i Arbeiderpartiet, Hill-Marta Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer