Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha flere kondomautomater

Ved å gi ungdom bedre tilgang på prevensjon og prevensjonsveiledning ønsker regjeringen å forebygge uønskede svangerskap og aborter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Men vel så viktig er det at ungdommen skal hjelpes til å ta etisk reflekterte valg, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Kritisk

Regjeringen la i dag fram en handlingsplan for forebygging av uønskede svangerskap og aborter. For å få ned aborttallene mener Høybråten at det primære er å forebygge at uønskede svangerskap blir en realitet. Men mange er kritiske til å bedre tilgangen på prevensjon for unge.

- Mitt svar til det er at vi samtidig skal fokusere på å få ungdom til å se det ansvar de har for seg selv og andre, og hjelpe dem til å ta reflekterte valg rundt seksualitet og samliv, sier Høybråten.

Han sier at det i den nye handlingsplanen legges enda større vekt enn tidligere på undervisning om disse spørsmålene i skolen og via helsepersonell. Internasjonal forskning har vist at utvikling av en trygg seksuell identitet er avgjørende for å ta selvstendige etiske valg i seksuelle situasjoner.

Altfor mange

Høybråten sier at hans utgangspunkt er at det ville være en ulykke hvis et restriktivt syn på prevensjon fører til flere aborter.

- Det primære må være å verne liv og forebygge svangerskap som leder til abort. Det er et ganske enkelt valg for meg. Altfor mange tenåringer blir gravide og tar abort, sier han.

For å øke tilgangen på prevensjon er én mulighet at det settes opp flere kondomautomater og kondomsalg i mindre pakninger. I handlingsplanen heter det også at erfaringene skal vurderes fra forsøksordningen i Trondheim kommune, der helsesøstre og jordmødre har fått rett til å skrive ut p-piller.

(NTB)