Vil ha flere menn

Regjeringen ønsker flere menn i omsorgsyrker, og lanserer pilotprosjekt i samarbeid med UiT. - Målet er å få de beste, uansett kjønn, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.

BORT MED KJØNNSNORMER: Tonje Brenna og Anette Trettebergstuen hadde begge alternative karriereplaner, men endte altså opp i regjering. Foto: Martin B. Andersson / KD
BORT MED KJØNNSNORMER: Tonje Brenna og Anette Trettebergstuen hadde begge alternative karriereplaner, men endte altså opp i regjering. Foto: Martin B. Andersson / KD Vis mer
Publisert

Den ene statsråden i rommet ville egentlig bli kokk. Den andre ville inn i militæret. Begge droppet planene, blant annet fordi omgivelsene forventet andre karriereveier fra dem.

Nå vil kunnskapsminister Tonje Brenna (kokkespire, Ap) og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (vernepliktig, Ap) gjøre det lettere for menn å velge nye karriereveier.

Åpne dører

De to vil ha flere menn inn i typiske kvinneyrker.

- Vi må hjelpe til med å åpne dører for gutter og menn, slik at de som egentlig kunne tenke seg en jobb innenfor omsorgen, opplever at den veien står åpen, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

De to Ap-toppene har derfor iverksatt et pilotprosjekt sammen med Universitetet i Tromsø for å øke antallet gutter i helseutdanningen. I første omgang brukes to millioner kroner. Seinere kan det bli mer.

- Regjeringen starter ikke opp et slikt prosjekt med bare ett år i tankene, sier kultur- og likestillingsministeren.

De beste

Og behovet er stort, ifølge Ap-toppene. Norge har et av de mest kjønnsdelte arbeidsmarkedene i verden. For regjeringen er det en utfordring - Brenna og Trettebergstuen ønsker seg større variasjon innad i de forskjellige yrkesgruppene.

- Er flere menn i helsefag et mål i seg selv?

- Målet er å få de beste, uansett kjønn. Da må regjeringen legge til rette for det, og vi må kunne velge blant alle i landet, ikke bare damene. Et slikt pilotprosjekt kan være starten på noe større, svarer Tonje Brenna.

- Frihet til å velge uten statlig innblanding, det driver ikke regjeringen med?

- Jo, det er jo nettopp det vi gjør! Men for å velge fritt, så må du også ha all informasjon på bordet, og du må være fri for fordommer rundt hvilket yrke man «burde» velge, sier Brenna.

Bort med normer

Trettebergstuen skyter inn:

- Vi snakker om fordommer av typen «mannfolk jobber ikke i helserelaterte yrker», sier kultur- og likestillingsministeren.

- Kvalitet på tjenesten er viktigere enn kjønnet på den som utøver den?

- Ja, men kvaliteten på tjenesten vil bare bli bedre hvis også flere menn søker seg til helseutdanning. Det ser vi overalt - arbeidsmiljøer med både menn og kvinner yter bedre tjenester og de ansatte trives bedre, sier Trettebergstuen.

Målet med pilotprosjektet er klart: Flere menn skal utdanne seg innen helse- og omsorgsyrker. Virkemidlene er blant annet å bryte ned kjønnsnormene som knyttes til mange yrker.

- Den beste mekanikeren kan være en kvinne. Den beste sykepleieren kan være en mann. Det viktige er å finne det yrket som passer nettopp deg aller best. Da ønsker vi at alle skal velge uavhengig av hvilke kjønnsnormer som er knyttet til yrkene. Det er frihet, sier Brenna.

Lønn

Hun legger til at det trolig er mange menn som kunne tenke seg en jobb innen helsefag, men som lar være. Det er disse hun og Trettebergstuen ønsker å nå ut til.

- Hva med å bare øke lønnen i kvinneyrker? Da kommer gutta, vet du.

- Tradisjonelle kvinneyrker er ofte for dårlig lønnet, og det er en utfordring regjeringen tar på alvor og ønsker å løse over tid. Men selv om menn tjener mer enn kvinner på landsbasis, er det mange menn som tjener relativt lavt og som kunne gått opp i lønn ved å bli for eksempel sykepleier. Så lønn forklarer ikke hvorfor så få menn søker seg til omsorgsyrker, sier Anette Trettebergstuen.

Kulturministeren avviser ikke at hun hadde tatt førstegangstjenesten dersom det føltes lettere for kvinner å gjøre det den gang.

- Men Anette og jeg er småbarnsmødre som sitter i regjering. Det er en slags underrepresentert gruppe det også, sier Tonje Brenna og ler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer