Lønnsfesten i Oslo-skolen

Vil ha flere på millionlønn: - Helt utrolig

Etter flere uker med kritikk for direktørenes lønnsfest svarer Utdanningsetaten. Nå vil de ansette flere direktører. - Helt utrolig, sier Venstre. - Ikke på tale, sier Rødt.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Utdanningsetaten i Oslo har vært gjenstand for enorm kritikk etter at Dagbladet avslørte lønnsfesten til direktørene i etaten tidligere i høst.

Det vakte også oppsikt da Dagbladet fortalte at etatens ferske direktør, Marte Gerhardsen, økte antall direktører tross løfter om det motsatte.

Til tross for krass kritikk i bystyret, og refs fra skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), kan Dagbladet nå fortelle at Utdanningsetaten på ny vil ansette flere direktører.

30 direktører

Dagbladet er kjent med at etaten skal erstatte dagens HR-direktør.

I tillegg er det nå lyst ut to nye direktørstillinger: avdelingsdirektør for administrative tjenester og avdelingsdirektør for samarbeid og tjenesteutvikling.

Når stillingene er besatt vil antallet direktører i etaten være 30. Da Marte Gerhardsen tiltrådte lovet hun i et intervju med VG at den øverste ledelsen i etaten skulle være på seks personer.

Nyheten om de nye direktøransettelsene vekker umiddelbart reaksjoner fra det politiske miljøet i Oslo.

- Dette framstår jo som helt utrolig. Det virker som Marte Gerhardsen overhodet ikke har forstått politiske signaler verken fra bystyret eller fra sin egen byråd. Ingen har bedt henne om å ansette flere direktører nå, tvert imot, sier Hallstein Bjerke (V) til Dagbladet.

- Finne seg noe annet

I tillegg til lønnsfest på direktørnivå har Dagbladet også dokumentert millionbruk på konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching. Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

Tidligere denne uka fortalte Aina Stenersen i Frp at partiets tillit til Gerhardsen og Thorkildsen nå er tynnslitt. Hallstein Bjercke går langt i samme retning.

- Dersom hun har ubesatte direktørstillinger, burde hun benyttet anledningen til å slanke organisasjonen sin - her gjør hun det stikk motsatte. Hvis hun ikke er i stand til å lede utdanningsetaten i Oslo uten å få flere enn 28 direktører, så bør hun kanskje finne seg noe annet å gjøre, sier Bjercke videre.

Støttepartiet: - Helt uaktuelt

Også i byrådets støtteparti Rødt oppleves saken som provoserende.

- Det er helt uaktuelt å opprette flere direktørstillinger i Utdanningsetaten nå, sier Eivor Evenrud (Rødt) til Dagbladet.

Hun fremmet torsdag forslag om stans i alle direktøransettelser i Oslo kommune.

I forslaget bes også byrådet om å gå i dialog med direktører og andre ansette med over én millioner i årslønn for å søke at de høyest lønte frivillig går ned i lønn.

Storm

Dagens byråd i Oslo består av Arbeiderpartiet, SV og MDG. De er avhengig av støtten fra Evenrud og Rødt for å beholde makta. Evenrud har vært kritisk til håndtering, kommunikasjon, og praktisk politikk fra byrådens side rundt avsløringene i Dagbladet.

I går gikk Lektorlaget i skolen for første gang ut og refset Inga Marte Thorkildsen for å spre feilinformasjon til publikum.

Tidligere har Dagbladet også kunne fortelle at Thorkildsen og utdanningsdirektør Marte Gerhardsen begge fryktet streik som følge av lønnsfesten, og at de hadde svært tett dialog med Utdanningsforbundets leder i Oslo. Sammen ble de tre enige om et «klokt budskap» i møte med kritikken, noe som har opprørt flere andre fagforbund.

Fant et «klokt budskap»

Denne uka kunne Dagbladet også fortelle om SMS-er der den omstridte lønnsfesten i Oslo-skolen ble begrunnet med likelønnshensyn.

Aina Stenersen i Oslo Frp er blant dem som reagerer sterkt på dette. Stenersen mener Thorkildsen har forsøkt å lure opposisjonen i Oslo og ikke gitt dem informasjonen hun skal gi.

Tidligere har Dagbladet kunnet vise at Utdanningsforbundets leder i Oslo var sentral i utformingen av avtalen, og at hun bisto utdanningsdirektør Gerhardsen med å finne «et klokt budskap» å gi til kritisk presse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer