Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha flere svar fra Erna

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité stiller flere nye spørsmål til statsministeren om Sandberg-saken. I tillegg blir det en ny, lukket høring om terrorsikring.

HØRING: Statsminister Erna Solberg (H) beklaget at Stortinget ikke tidligere har fått et bedre helhetsbilde av status for terrorsikringen under den åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mandag. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
HØRING: Statsminister Erna Solberg (H) beklaget at Stortinget ikke tidligere har fått et bedre helhetsbilde av status for terrorsikringen under den åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mandag. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det besluttet komiteen på et møte i dag, dagen etter at Erna Solberg (H) og en rekke sittende og tidligere statsråder måtte forklare seg om Riksrevisjonens alvorlige kritikk av arbeidet med å sikre viktige bygg, anlegg og infrastruktur mot terror og angrep.

En enstemmig komiteen har gått inn for at det skal avholdes en lukket høring, bekreftet komitéleder Dag Terje Andersen (Ap) overfor pressen etter møtet. Det betyr at også komiteens representanter fra regjeringspartiene sluttet seg til dette.

- Den åpne høringen var en del spørsmål som ikke kunne besvares fordi det var ikke offentlig dokumentasjon. I tillegg har vi som har lest de dokumentene en del spørsmål som vi ikke kunne stille i går, sier Andersen om hvorfor komiteen mente dette var nødvendig.

Datoen for dette er ikke fastsatt, men det blir tidligst 12. oktober. Erna Solberg er en av dem komiteen sier de trolig vil kalle inn til høringen.

SV's representant Torgeir Fylkesnes har i tillegg tatt til orde for en åpen høring, men dette har komiteen ennå ikke tatt stilling til.

Spørsmål om Sandberg-saken

Kontrollkomiteen er også enig om å sende flere spørsmål til statsministeren i kjølvannet av tidligere fiskeriminister og Frp-leder Per Sandbergs reise til Iran i sommer, hvor han i strid med sikkerhetsreglene hadde tatt med seg mobiltelefonen sin.

Det var KrF og SV som først tok til orde for å sende inn flere spørsmål som er knyttet til hvordan statsråder og departementene forøvrig forholder seg til sikkerhet ved utenlandsreiser.

- Vi trodde Sandberg var et avvik og at resten av regjeringen hadde gode sikkerhetrutiner. Men det stemte jo ikke: Sandberg var en av mange som hadde brutt reglene, og dermed kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for Norge. Da er det kontrollkomiteens jobb å få kartlagt det, sier Fylkesnes, og legger til.

- Sandberg er ute av saken han. Nå er det mer sikkerhetskulturen i regjeringen som er det store spørsmålet.

Skal også se på tidligere regjering

Under møtet i dag ble det lagt til et ekstra spørsmål. Etter det Dagbladet erfarer var det regjeringspartienes representanter som tok til orde for dette.

I spørsmålet ber en statsministerens kontor om å se på alle avvik fra sikkerhetsreglementet tilbake til 2010.

Slik kan en også fange opp avvik som ble gjort av den forrige, rødgrønne regjeringen.

Dagens Næringsliv har tidliger avdekket at Ap-leder Jonas Gahr Støre tok med seg sin jobbtelefon til høyrisikolandet Russland som utenriksminister i 2011.

- Det er ingen skjulte motiver, hevder imidlertid Mazyar Keshvari som representerer Frp i komiteen.

- Grunnen til at det er satt til 2010 var at det da ble opprettet noen nye retningslinjer for telefonbruk. Det er viktig å kartlegge også tilbake i tid hva som kan ha skjedd, praksis og hvordan en har agert. Vi er ikke ute etter å lage konsekvenser for en regjering som er avgått for lengste, sier han.

Totalt sendes det inn ni spørsmål.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!