MØTER I DAG: Knut Arild Hareide leder Stortingets 22. juli-komité som møtes i dag. Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
MØTER I DAG: Knut Arild Hareide leder Stortingets 22. juli-komité som møtes i dag. Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet)Vis mer

Vil ha flere til høring

PST-sjef Janne Kristiansen kan få følge av flere beredskaps-topper til høring i Stortingets 22. juli-komité.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag klokka 12 møtes Den særskilte stortingskomitéen til å behandle redegjørelse fra justisministeren og forsvarsministeren om angrepene 22. juli. De kan komme til å be ledere for flere etater komme til høring om terrorberedskapen.

Fra før er det klart at PST-sjef Janne Kristiansen trolig blir bedt om å forklare seg for komitéen. I dag møtes de 17 medlemmene for å planlegge arbeidet framover.

- Jeg tror det vil bli et grundig arbeid på de områdene hvor vi bestemmer oss for å gå inn, sier komitéens 2. nestleder Anders Anundsen til Dagbladet.

Kan lære av Helsevesenet
Frp-representanten bekrefter at det kan bli aktuelt å hente inn flere etater til høring.

- Det som i hvert fall fremstår som naturlig, er PST og Politidirektoratet. Det kan også være aktuelt å invitere Oslo og Buskerud politidistrikt, som har stått midt oppi dette. Det er vanskelig å utelukke noen akkurat nå, sier Anundsen.  

Anundsen understreker at komitéen må bli enig om hvordan arbeidet skal avgrenses, før en slik liste blir laget. Først vil de innhente svar på skriftlige spørsmål.

Men Frp-toppen mener at det er avdekket svikt i beredskapen på en rekke punkter, som komitéen bør undersøke.

- Det er heller ikke unaturlig at vi ser nærmere på det som fungerte godt. Helsevesenet er ett eksempel, kanskje har de andre nødetatene noe å lære der, sier han.  

- Flere instanser
KrFs Knut Arild Hareide, som leder stortingskomitéen, mener også at flere enn PST-sjefen bør inviteres til høring. Han vil at komitéen fokuserer på hvordan beredskapen kan bli bedre.

- Det er behov for å gå i dybden, derfor mener jeg det er naturlig at flere instanser kommer inn og gir sine innspill. Det er viktig å ikke bare høre på én faginstans, sier han til Dagbladet.

Hareide understreker at det ikke er snakk om en kontrollhøring, og at komitéen ikke kan kreve at noen stiller, men sier også at han forventer at de som blir invitert kommer.

Den særskilte komitéen er opprettet for å behandle terror-redegjørelsene fra daværende justisminister Knut Storberget (Ap) og daværende forsvarsminister Grete Faremo (Ap) 10. november. Etter redegjørelsen har Storberget gått av, og Faremo overtatt justisministerposten.

Hareide vil blant annet ha grundigere svar på hvordan samarbeidet mellom politi og forsvar fungerer, oppfølgingen av pårørende og PSTs metodebruk.

Ekstremisme
- Jeg har også lyst til å peke på hvordan ekstremisme utbrer seg i vårt samfunn i dag, hvordan vi kan følge opp det på en bedre måte, sier han.

Regjeringspartiene har flertall i komitéen, som gjenspeiler Stortingets sammensetning.

NESTLEDER: Anders Anundsen, Frp, er nestleder i komiteen.
NESTLEDER: Anders Anundsen, Frp, er nestleder i komiteen. Vis mer