Vil ha FN inn i Irak

Ny resolusjon vil ha FN sentralt i gjenoppbyggingen av Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USA og Storbritannia har sendt ut et utkast til ny FN-resolusjon, der FN skal ha en større rolle i Irak, skriver bbc.co.uk .

FN er tenkt å få et videre mandat og hjelpe til å nå politisk enighet i Irak.

FN har hatt en lav profil i landet etter at en bombe ødela hovedkvarteret 

i Bagdad i august 2003. Diplomater sier at en ny resoulsjonen vil komme inne 10. august i år, da FNs mandat i Irak går ut.

Utkastet kommer få dager etter at president George Bush og statsminister Gordon Brown møttes i Washington .

.

Dersom resolusjonen går gjennom vil FN ha en større rådgivende rolle i gjennomgangen av den irakiske grunnloven, samt å forhandle og finne løsninger på indre konflikter.

FN bli bedt om å fronte reformer for menneskerettigheter og å bistå den irakiske regjeringen i å gjennomføre en nasjonal folketelling. Resolusjonen innebærer også at FN skal hjelpe flyktninger å vende tilbake, og å bygge opp igjen landet.

BOMBET: Et amerikasnke militærkjøretøy passerer FNs hovedkvarter i Bagdad. En bombe på en lastebil drepte 22 mennesker, blant dem FNs spesialutsendig til Irak, og førte til at FN forlot landet. Nå vil USA og Storbritannia i en ny resolusjon at FN skal tilbake og hjelpe til med gjenoppbyggingen av landet. Foto: SCANPIX/AP Photo/Manish Swarup
BOMBET: Et amerikasnke militærkjøretøy passerer FNs hovedkvarter i Bagdad. En bombe på en lastebil drepte 22 mennesker, blant dem FNs spesialutsendig til Irak, og førte til at FN forlot landet. Nå vil USA og Storbritannia i en ny resolusjon at FN skal tilbake og hjelpe til med gjenoppbyggingen av landet. Foto: SCANPIX/AP Photo/Manish Swarup Vis mer

Tidligere generalsekretær Kofi Annan trakk FN ut av Irak etter at 22 personer ble drept i bombeeksplosjonen i 2003, blant annet FNs spesialutsending til landet, Sergio Vieira de Mello.