Vil ha folkeavstemning om høyhus

Trine Skei Grande, parlamentarisk leder i Venstre, ønsker en folkeavstemning om det skal bygges høyhus i Bjørvika i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også gårsdagens: Oslo satser høyt

- Dette er et viktig valg for Oslo som kan få dramatiske følger for byen, sier Skei Grande.

Dagbladet avslørte i går hovedkonklusjonen i en hemmelig rapport utarbeidet av plan- og bygningsetaten i Oslo. I rapporten åpner byplansjef Ellen de Vibe for at det kan bygges høyhus i Bjørvika. Dagbladet kjenner til at utvalget også går inn for høyhus i flere andre bydeler. Reaksjonene på rapportens konklusjon er sterke. Både Norsk Form og Norske Arkitekters Landsforbund mener kommunen bør tenke seg godt om før de godkjenner bygging av høyhus.

- Dette er et viktig valg for framtida. Jeg mener at bystyret bør invitere byens borgere til å være med i beslutningsprosessen gjennom en folkeavstemning, sier Trine Skei Grande.

Konkrete planer

Venstre er imot bygging av høyhus, og partiets parlamentariske leder ønsker å starte et folkeopprør mot bysjefens planer.

- Dette er som å ha Amerika som et ideal for en europeisk by. En slik utbygging får store konsekvenser, ikke minst miljømessig. Høyhus eller skyskrapere er menneskefiendtlige på flere måter, sier hun.

Venstretoppen mener at argumentrekka til tilhengerne av høyhus slår klare sprekker. Hun er ikke villig til å godta at høyhus er arealbesparende, slik mange utbyggere hevder.

I rapporten er det tatt følgende forbehold når det gjelder høyhus:

  • Husene skal plasseres punktvis slik at de ikke framstår som en massiv mur.
  • Malen er hus på rundt 20 etasjer. Det vil bli klare begrensninger på hvor brede husene skal være.
  • Miljømessige forhold knyttet til sol og skyggeforhold vil bli prioritert.

Det er også viktig at utbyggingen blir slik at det ikke får negative konsekvenser for andre bydeler.

Utbyggerne jubler

En reguleringsplan for området som viser hvilke tomter som kan utbygges med høyhus vil foreligge 12. august. Dagbladet kjenner til at det fra utbyggernes side allerede foreligger konkrete planer for hvor høyhusene kan plasseres.

MOTSTANDER: - Høyhus eller skyskrapere er menneskefiendtlige, sier Trine Skei Grande (V), her med utsikt over Bjørvika.