Vil ha folkeavstemning om statskirken

Senterungdommen, teologiprofessor Dag Thorkildsen og sogneprest Einar Gelius gjør felles sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Folket må få si sin mening om denne saken, sier Gelius. Han mener Stortingets enstemmige vedtak fra april mangler legitimitet i folket.

- Forliket er stikk i strid med grasrotas ønsker. Ved å legge ned kirkelig statsråd, forsvinner den synligste koblingen vi har mellom stat og kirke i dag. I kirkelig statsråd sitter de statsrådene som er medlemmer i statskirken, og gjennom dette organet sikrer man at Kirken er i tråd med folkemeningen til enhver tid. Dette er selve fundamentet for folkekirken, sier Gelius.

- Kirkeminister Trond Giske (Ap) sa at dette er den største endringen av religionspolitikken siden 1814. Da er det fullstendig udemokratisk at folket ikke skal få uttale seg, legger han til.

Sammen med Thorkildsen og Senterungdommen har Gelius samlet underskrifter til et opprop mot stortingsvedtaket som blant annet innebærer at biskoper og proster ikke skal utnevnes i kirkelig statsråd, men av Kirken selv.

Blant dem som støtter opp om kravet, er advokat Sigurd Klomsæt, blomsterhandler Finn Schjøll og skuespiller Lise Fjeldstad.

- Vi fortsetter aksjonen og vil blant annet opprette en egen nettside for formålet, sier generalsekretær Siv Sætran i Senterungdommen til NTB.