Vil ha folkeavstemning

I vår vil Øystein Djupedal foreslå å gjøre Norge til republikk. SV vil ikke vente med monarkidebatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen døpes vår kommende dronning Ingrid Alexandra. Bare uker seinere vil SV foreslå å ta fra henne retten til tronen.

Grunnloven skal diskuteres i vårsesjonen på Stortinget. Det er en gyllen anledning for republikanerne i SV. De fremmer forslag om å gjøre Norge til republikk.

- Mitt standpunkt om republikk er et rent prinsipielt standpunkt, helt uavhengig av den kongefamilien vi har i dag. At monarkiet står så sterkt i Norge som det gjør, skyldes at vi har hatt en god kongefamilie som har tatt kloke valg. Men det er galt at Norges fremste tillitsverv går i arv, sier Djupedal.

Han får støtte av SV-leder Kristin Halvorsen: - Norges fremste tillitsverv bør ikke gå i arv. Men jeg knytter ikke mitt standpunkt til person.

Folkeavstemning

- Om vi en dag skulle få flertall for forslaget, mener jeg det vil være riktig å gå til folkeavstemning. Folket stemte for kongedømme i 1905, og bare folket kan oppheve denne avstemningen, sier Djupedal.

Samtlige 23 stortingsrepresentanter i SV går inn for republikk i Norge. Dermed utgjør de nær to tredeler av Stortingets 37 erklærte republikanere. 89 oppgir at de er tilhengere av kongedømme, mens 39 ikke svarer på spørsmålet eller er umulige å få i tale.

I underkant av halve Stortinget vil ha debatt om Norges styresett. Omtrent like mange tror at lille prinsesse Ingrid Alexandra vil oppleve å bli dronning. 24 tror det ikke, mens resten har ingen mening eller unnlater å svare.

Må svare

Djupedals forslag er lagt fram for kontroll- og konstitusjonskomiteen, og legges fram for et samlet storting om en drøy måned. Da kan ikke lenger Arbeiderpartiets representanter svare «ingen kommentar». Under avstemningen blir hvert navn lest opp, og representanten må svare ja eller nei.

I Dagbladets kartlegging svarer 21 av 43 Arbeiderparti-representanter «ingen kommentar». I tillegg unnlater seks å svare.

- Er det akseptabelt at folket ikke får vite hva politikerne mener i et så viktig spørsmål?

- Vi opplever til stadighet at stortingsrepresentanter ringes opp for avstemninger i regi av mediene, ofte før det har vært noen debatt omkring sakene i partiene. Av prinsipielle grunner er mange derfor varsomme med å delta i denne formen for stortingsvotering, sier Hill-Marta Solberg, nestleder for Ap.

FORESLÅR REPUBLIKK: Øystein Djupedal mener det er galt at Norges fremste tillitsverv går i arv. Han fremmer grunnlovsforslag om at landet skal bli republikk.