Frykter framtidas våpen:

Vil ha forbud mot robotvåpen

Sveriges utenriksminister vil ha det. Nå må også norske politikere engasjere seg, mener Norges Fredslag.

NYE VÅPEN: Disse tre robotene er illustrasjoner på robotvåpen, eller såkalte dødelige autonome våpensystem, som mange frykter kan bli en del av krigføringa i framtida. Illustrasjonen kombinerer et menneske, et våpen og en hjerne. Foto: Science Photo Library
NYE VÅPEN: Disse tre robotene er illustrasjoner på robotvåpen, eller såkalte dødelige autonome våpensystem, som mange frykter kan bli en del av krigføringa i framtida. Illustrasjonen kombinerer et menneske, et våpen og en hjerne. Foto: Science Photo Library Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg framtidens krig: I stedet for å sende inn soldater som kan bli drept, drar drapsroboter og ubemannede fly inn i konfliktfylte områder og gjør jobben for deg. Som de autonome drapsrobotene i Terminator. Eller droidene i Star Wars.

Ikke en realitet i dag, men et stadig mer aktuelt framtidsscenario etter hvert som teknologien stadig blir bedre.

Føre var

I dag starter årsmøtet til FN-konvensjonen om det de kaller «inhumane våpen», eller drapsroboter. Målet er å unngå at drapsroboter blir en del av framtidas krigføring.

- Vi jobber for et preventivt forbud for robotvåpen, akkurat som vi klarte med laservåpen i 1995. Da ble det satt en stopper for å utvikle laservåpen før de ble laget, sier Lene Grimstad i Norges fredslag.

Foreløpig er det ikke noen land som bruker drapsroboter. Men de som jobber med temaet er bekymret for at USA, Storbritannia, Sør-Korea, Kina, Israel og Russland er i god gang med å utvikle nettopp det.

- Vi kan være den siste generasjonen som er så heldige at vi lever i en verden uten drapsroboter, sa førsteamanuensis Tobias Mahler til NRK i 2013.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer