<strong>NYE VÅPEN:</strong> Disse tre robotene er illustrasjoner på robotvåpen, eller såkalte dødelige autonome våpensystem, som mange frykter kan bli en del av krigføringa i framtida. Illustrasjonen kombinerer et menneske, et våpen og en hjerne. Foto: Science Photo Library
NYE VÅPEN: Disse tre robotene er illustrasjoner på robotvåpen, eller såkalte dødelige autonome våpensystem, som mange frykter kan bli en del av krigføringa i framtida. Illustrasjonen kombinerer et menneske, et våpen og en hjerne. Foto: Science Photo Library Vis mer

Frykter framtidas våpen:

Vil ha forbud mot robotvåpen

Sveriges utenriksminister vil ha det. Nå må også norske politikere engasjere seg, mener Norges Fredslag.

Publisert
Sist oppdatert

Se for deg framtidens krig: I stedet for å sende inn soldater som kan bli drept, drar drapsroboter og ubemannede fly inn i konfliktfylte områder og gjør jobben for deg. Som de autonome drapsrobotene i Terminator. Eller droidene i Star Wars.

<strong>DRAPSMASKINER:</strong> Darth Vader og hans Stormtroopers er klonede mennesker og ikke roboter, ifølge fansen. 
Stormtroppere i Star wars er ikke roboter. De er kloner av Django Fett som er et menneske.
Her på plass foran premieren av filmen Star Wars: The Force Awakens i London i 2015. Foto: NTB Scanpix
DRAPSMASKINER: Darth Vader og hans Stormtroopers er klonede mennesker og ikke roboter, ifølge fansen. Stormtroppere i Star wars er ikke roboter. De er kloner av Django Fett som er et menneske. Her på plass foran premieren av filmen Star Wars: The Force Awakens i London i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ikke en realitet i dag, men et stadig mer aktuelt framtidsscenario etter hvert som teknologien stadig blir bedre.

Føre var

I dag starter årsmøtet til FN-konvensjonen om det de kaller «inhumane våpen», eller drapsroboter. Målet er å unngå at drapsroboter blir en del av framtidas krigføring.

- Vi jobber for et preventivt forbud for robotvåpen, akkurat som vi klarte med laservåpen i 1995. Da ble det satt en stopper for å utvikle laservåpen før de ble laget, sier Lene Grimstad i Norges fredslag.

Foreløpig er det ikke noen land som bruker drapsroboter. Men de som jobber med temaet er bekymret for at USA, Storbritannia, Sør-Korea, Kina, Israel og Russland er i god gang med å utvikle nettopp det.

- Vi kan være den siste generasjonen som er så heldige at vi lever i en verden uten drapsroboter, sa førsteamanuensis Tobias Mahler til NRK i 2013.

Nordmenn støtter forbud

AUTONOME VÅPEN: En kampanjefilm laget av mostandere av autonome våpen viser hvordan «drapsdroner» kan bli brukt til å drepe folk ved å bruke ansiktsgjenkjenning. Forskningsleder ved Forsvarets forskningsinstitutt, Andre Pettersen, sier til Dagbladet at hel-automatiske «drapsroboter»fortsatt er et stykke unna å eksistere. Video: Future of life Vis mer

En ny undersøkelse viser at 72 prosent av nordmenn støtter et forbud av drapsroboter.

- Dette er en tydelig beskjed til våre politikere om at folk i Norge forventer å bli beskyttet fra denne type våpen, sier styreleder Irene Elise Hamborg i Norges Fredslag.

Hun viser til at Sveriges politikere er mer aktive enn norske når det gjelder drapsroboter.

«Sverige skal ta en ledende rolle i arbeidet for et forbud mot dødelige autonome våpensystem. Maskiner kan ikke stilles til ansvar for sine handlinger. Vi er overbevist om at det må finnes mennesker som kan kreves ansvarliggjort», skriver utenriksminister Ann Linde og klima- og miljøminister Isabella Lövin i et innlegg i Sydsvenskan i forrige uke.

Fredslaget, Norsk folkehjelp og Amnesty Norge er medlemmer av den internasjonale kampanjen Campaign to Stop Killer Robots.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer