Vil ha forbud mot Saudi-penger

Christian Tybring-Gjedde krever forbud mot penger fra Saudi-Arabia og Iran, etter Dagbladets avsløringer av hvordan norske muslimske trossamfunn får penger fra autoritære stater - og av hittil ukjente pengestrømmer fra Midtøsten til privatpersoner i Norge.

BEKYMRET: Christian Tybring-Gjedde (Frp), som sitter i utenrikskomiteen på Stortinget, tar opp flere av Dagbladets avsløringer om utenlandsfinansiering av muslimske trossamfunn med barne- og familieministeren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: Christian Tybring-Gjedde (Frp), som sitter i utenrikskomiteen på Stortinget, tar opp flere av Dagbladets avsløringer om utenlandsfinansiering av muslimske trossamfunn med barne- og familieministeren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Christian Tybring-Gjedde, andre nestleder i utenrikskomiteen på Stortinget, krever svar fra barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad om flere av Dagbladets avsløringer om pengestøtte til norske trossamfunn fra givere i autoritære stater.

Han krever at det blir totalforbud mot å motta penger fra givere i Saudi-Arabia, Iran, Emiratene, Qatar og Kuwait.

Holdt unna regnskapene

I et omfattende spørsmål til ministeren skriver Tybring-Gjedde:

«I april vedtok Stortinget en ny troslov. Her ble det vedtatt at norske trossamfunn som tar imot finansiering fra «land uten trosfrihet» - som Saudi-Arabia, Qatar, Emiratene, Iran og Kuwait – kan miste statsstøtten. Dagbladet har fått innsyn i samtlige regnskap som norske muslimske trossamfunn har levert inn til fylkesmannen de siste ti år, og avslørt at totalt 21 norske trossamfunn har fått eller forsøkt å få pengestøtte fra autoritære regimer i Midtøsten.»

Avsløringen er forklart i denne videoen:

Ukjente tall avslører

Tybring-Gjedde skriver videre:

«Dagbladet publiserte en artikkel lørdag 9. januar i år om at Valutaregisteret viser at hundrevis av millioner kroner overføres til privatpersoner i Norge fra autoritære stater. En av Norges ledende eksperter på korrupsjon og hvitvasking mener at Valutaregisteret kan være et viktig redskap for norske myndigheter i å overvåke forbindelsene mellom norske trossamfunn og autoritære stater i Midtøsten, påpeker Tybring-Gjedde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer