Vil ha forbud mot tilreisende tiggere

Menneskerettighetsekspert mener staten innbyr til menneskehandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Menneskerettighetsekspert Hanne Sophie Greve vil ha forbud mot tigging for utlendinger. Hun mener staten innbyr til menneskehandel.

Det er naivt å tro at utenlandske tiggere ikke er ofre for menneskehandel, slår hun fast overfor Aftenposten.

Oslo har de seneste årene opplevd en økende andel tiggere fra land som Romania. Politiet tror ikke situasjonen blir noen annen i år heller.

- Vi vet at menneskehandel foregår i stor stil koblet mot tigging, tyverier eller en blanding av begge deler både i Romania og nabolandene. Vi vet også at det er svært brutalt, en variant av moderne slavehandel, sier lagdommer og menneskerettighetsekspert Greve.

Hun mener norske myndigheter ved å ikke undersøke om tiggerne er utnyttet eller utsatt for tvang, innbyr til menneskehandel.

- Det er intet snilt i å lukke øynene for dette. Vi har en undersøkelsesplikt. Barn skal ikke gå rundt i våre gater og tigge, sier hun.

??Greve mener det mest effektive tiltaket er å forby tigging for tilreisende.

??Også byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener tiggerne blir utnyttet. Han mener at en meldeplikt, som i Bergen, kan være et virkemiddel.

- I tillegg bør folk la være å gi til utlendingene. Vi må konsentrere oss om å fjerne markedet, sier han.

NOVA-forsker Ada Engebrigtsen kjenner seg imidlertid ikke igjen i bildet som blir tegnet. Hun mener derimot at tiggerne kommer hit frivillig, på jakt etter noe å leve av.

(NTB)