Vil ha førerkort med donormerke

Ønsker man å gi bort et organ hvis man dør i en ulykke, bør dette stå i førerkortet. Det foreslår stortingsrepresentant Erik Dalheim (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En slik ordning vil tvinge unge mennesker til å tenke igjennom hvilke farer som er forbundet med bilkjøring. Samtidig vil de få anledning til å foreta et etisk valg. Skulle ulykken være ute, kan de selv være med på å redde liv, sier Dalheim.

Trafikken dreper

Stortingsrepresentanten fra Buskerud kjenner til at man tidligere hadde en slik ordning i Australia. Der har imidlertid rutinene for fornyelse av førerkortet blitt endret, slik at ordningen er falt bort.

Men i Norge burde det ikke være praktiske hindringer i veien for å stille unge trafikanter overfor et etisk valg, mener Dalheim.

- Vi skal ikke undervurdere 18-åringenes evne og vilje til å gjøre slike etiske refleksjoner. De er opptatt av å være gode samfunnsmennesker og trafikanter. En slik ordning vil også skjerpe bevisstheten hos mange om at trafikken dreper, og at den også kan ramme dem selv.

De fleste donororganer stammer i dag fra trafikkdrepte.

Raskere hjelp

Dalheim tror et merke i førerkortet vil være til stor hjelp både for pårørende og for sjukehus som trenger organer.

De pårørende vil slippe å ta stilling til spørsmålet i en traumatisk situasjon, og livstruede pasienter kan raskere få hjelp.

Det foretas i Norge rundt 300 transplantasjoner årlig. Men mangel på tilgjengelige organer har medført økt ventetid for både nyre-, lunge- og hjertetransplantasjoner.

15 prosent av dem som venter på hjerte- og/eller lungetransplantasjon, dør i påvente av et passende organ.

I 1999 hadde Norge 15 donasjoner per million innbyggere.