Spydeberg-saken:

- Vil ha første gjennomgang raskt

16-åringene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen ble funnet døde søndag, etter det politiet mistenker var et overdosedødsfall. Jentene hadde tiltak gjennom barnevernet, og nå skal Bufetat gjennomgå hendelsen.

FUNNET DØDE: De 16 år gamle tvillingsøstrene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen ble funnet døde i Spydeberg natt til søndag. Foto: Privat
FUNNET DØDE: De 16 år gamle tvillingsøstrene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen ble funnet døde i Spydeberg natt til søndag. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Vi er i gang med planleggingen av hvordan vi skal gå gjennom hendelsen hos oss. Dette gjør vi på eget initiativ, og det er i tråd med vår praksis. Når det har skjedd en alvorlig hendelse ønsker vi å se på hva som har skjedd.

Det sier regiondirektør i Bufetat avdeling øst, Ingrid Pelin Berg, til Dagbladet.

- Ferdig i løpet av få dager

Tvillingene ble funnet døde på en bopel i Spydeberg søndag. En mann i 20-åra er siktet for uaktsomt drap, mens en mann i slutten av tenåra er siktet for å ha solgt narkotika til jentene og hensatt dem i hjelpeløs tilstand. En tredje jente, som også hadde tiltak gjennom barnevernet, var også på stedet. Hun ble kjørt til sykehus for behandling etter inntak av narkotisk stoff.

REGIONDIREKTØR: Ingrid Pelin Berg i Bufetat forteller at de vil gå gjennom hendelsen. Foto: Bufetat
REGIONDIREKTØR: Ingrid Pelin Berg i Bufetat forteller at de vil gå gjennom hendelsen. Foto: Bufetat Vis mer

Pelin Berg sier at planleggingsprosessen er kort, og at de vil ha et forslag til mandat for gjennomgang ferdig i løpet av få dager.

- Da vil vi ha klart hva vi skal gå inn og se på, og hvem som skal involveres.

Hun er ikke fritatt taushetsplikt når det kommer til de avdøde tvillingene, og kan dermed bare uttale seg på generelt grunnlag.

- Går dypt inn på alle

16-åringene ble meldt savnet fra en institusjon kort tid før dødsfallene. På spørsmål om man klarer å ivareta ungdommer med tiltak i regi av barnevernet godt nok, svarer Pelin Berg at regelverket knyttet til barns opphold på institusjon er tydelig og godt, og at ansatte på institusjoner generelt har god kompetanse angående dette.

- Institusjoner har adgang til å gjøre individuelle vurderinger, og innrette omsorgen og rettighetene til barnet etter dette.

- Er omsorgen god nok, med tanke på at slike hendelser kan skje?

- Vi tar en situasjon med et så tragisk utfall veldig alvorlig. Det gjelder alle situasjoner hvor barn med barnevernstiltak blir skadd eller utsatt for ting de ikke skal utsettes for. De som jobber i barnevernet gjør det fordi de har et genuint ønske om å ta vare på barn, og hjelpe dem til å mestre sine liv. Denne hendelsen går dypt inn på alle som jobber i barnevernet.

Vil se på tiltak

Statsforvalteren gjør også vurderinger når det kommer til eventuell tilsynsmyndighet, ifølge Pelin Berg.

- Og overordnede virksomheter må gjøre sine vurderinger når det kommer til om det skal iverksettes andre gjennomganger. Men nå er hendelsen først og fremst en politisak, så alle gjennomgangene skjer i lys av det.

Hun påpeker videre at det i enhver barnevernssak vil være et samarbeid med kommunalt barnevern, man vil se på barnevernstiltakene som er involvert, i tillegg til at andre instanser som skole og helse ofte er involvert.

På spørsmål om det er innført konkrete tiltak på den aktuelle institusjonen allerede, svarer Pelin Berg at hun ikke kan uttale seg om saken grunnet taushetsplikt.

Dagbladet har bedt om en uttalelse fra institusjonen, men de har ikke besvart våre henvendelser foreløpig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer