Vil ha fotlenkesoning i alle fylker

Prøveordningen er så vellykket at justisministeren ivrer for å gjøre den landsdekkende.

Foto: Per Ydreskog/SCANPIX
Foto: Per Ydreskog/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Prøveordningen som gir enkelte straffedømte anledning til å sone hjemme med fotlenke, er så vellykket at justisminister Knut Storberget (Ap) ivrer for å gjøre ordningen landsdekkende.

- Erfaringene tyder på at ordningen bidrar til å redusere tilbakefall til ny kriminalitet, opplyste Storberget da han onsdag inviterte pressen til Oslo friomsorgs kontorer for å møte tidligere fanger som nylig har sonet straff iført elektronisk fotlenke hjemme i egen bolig.

- Det var tøft, sier en av de løslatte, en mann i 40-årene, til justisministeren.

- Takket være tett oppfølging fra Kriminalomsorgen under den spesielle soningen, har jeg i dag fem timer jobb daglig som altmuligmann i Blå Kors. Der vil jeg gjerne fortsette, forteller den løslatte.

Han legger til at Kriminalomsorgen har vært så positiv mot ham, at han rett og slett føler at han må være positiv tilbake.

Få regelbrudd

Prøveprosjektet er toårig, og ble innført i fjor høst i seks fylker. Inntil nå har Kriminalomsorgen fått 1.133 søknader om straffegjennomføring med fotlenker. Omtrent halvparten er innvilget, og 397 domfelte har så langt sonet straffen med fotlenke. Kun 16 av dem har brutt reglene og blitt overført til fengsel på nytt.

- De fleste regelbrudd skyldes bruk av alkohol, sier Storberget, som er glad for at prosentandelen som har brutt reglene er så lav.

At kontrollsystemene virker og at regelbruddene er få, er avgjørende for at ordningen skal få legitimitet, mener han.

Flere forutsetninger

Domfelte som skal sone opp til fire måneders ubetinget fengselsstraff eller har fire måneder igjen til forventet prøveløslatelse, kan søke om å få sone med fotlenke.

Under soningen kan domfelte få mulighet for å etablere eller opprettholde sine økonomiske og sosiale forpliktelser, gå på jobb eller være i utdanning og ha samvær med familie og barn.

Men forutsetningen er da blant annet at den domfelte må være bosatt i et av prøvefylkene under selve soningen. Det er også et krav at boligen må være egnet og blant annet ha telefonforbindelse.

Har husstanden medlemmer over 18 år, må disse være enige i at domfelte kan sone hjemme.

For den som har sonet en lengre fengselsstraff, kan overføring til fotlenkesoning lette overgangen til en normalisert tilværelse, mener justisminister Storberget og Kriminalomsorgen.

- Det kommer både den domfelte og samfunnet til gode sier Storberget.

(NTB)