Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha franske jøder til Israel etter terroren i Paris

- Må innse at Israel er europeiske jøders eneste ekte hjem, ifølge Israels finansminister.

KAMP OM FOLKET: Israels statsminister Bejamin Netanyahu sammen med den franske ambassadøren i landet etter terrorangrepet mot en jødisk kosher-butikk i Paris fredag. Foto: AP Photo / Thomas Coex / NTB Scanpix
KAMP OM FOLKET: Israels statsminister Bejamin Netanyahu sammen med den franske ambassadøren i landet etter terrorangrepet mot en jødisk kosher-butikk i Paris fredag. Foto: AP Photo / Thomas Coex / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israels statsminister Benjamin Netanyahu og avgåtte finansminister Yair Lapid oppfordrer franske jøder til å gjennomfører aliyah - immigrere til Israel. 

- Europeiske jøder må forstå at det er kun ett hjem for jøder, og det er staten Israel, sier Lapid ifølge den israelske avisen Times of Israel.

- Til alle jøder i Frankrike og i Europa, jeg vil fortelle dere at Israel ikke bare er stedet dere er vendt mot når dere ber, den israelske staten er deres hjem, sa også Netanyahu i en TV-sendt tale lørdag.

Ifølge israelsk lovgivning har alle jøder rett til å flytte til Israel og dette blir regnet som et vitkig konsept i både jødedommen og sionismen.

Terroraksjon Utspillet til den tidligere finansministeren kommer etter at en jødisk kosher-butikk ble rammet av et terrorangrep fredag. Fire av gislene ble drept, alle jøder, én etter at han forsøkte å avfyre et skudd mot gisseltakeren Amedy Coulibaly. Coulibaly ble senere skutt og drept da fransk politi stormet butikken.

Angrepet på kosher-butikken fikk politiet til å øke sikkerheten i jødiske nabolag samt beordre butikker i et kjent jødisk området i Paris til å lukke tidlig, i frykt for flere angrep.

Statsminister Benjamin Netanyahu er fra det konservativet Likud-partiet og Yair Lapid er fra det sentrumsorienterte Yesh Atid-partiet.

Kamp om befolkningsveksten Ifølge palestinsk statistisk sentralbyrå vil det være like mange jøder og palestinere i Israel og Palestina innen 2016, og i 2020 vil palestinerne være i flertall. Dette kommer av at palestinere føder i gjennomsnittet langt flere barn. Det er stilt spørsmål ved hvor korrekt statistikken er, men demografien er noe som opptar både palestinere og israelere.

I Israel bruker staten mer enn 60 millioner dollar i året på offentlig finansierte fertilitetsbehandlinger og driver flere fertilitetsklinikker per innbygger enn noe annet land i verden.

Det bor 5,7 millioner jøder og nærmere fire millioner palestinere i 
Lik Dagbladet på Facebook.