Vil ha «frittsvømmende laks»

Forbrukerne vil kreve etiske metoder for fiskeoppdrett og slakting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Produsenter som ikke klarer å etterkomme kravet vil sannsynligvis lide økonomisk, sier forsker Børge Damsgård ved Fiskeriforskning til forskning. no.

Derfor kan «filet fra frittsvømmende laks» i nær framtid være merkelappen på fisken forbrukerne plukker opp fra frysedisken i butikken.

Ifølge Damsgård har ikke etisk fisk nødvendigvis bedre kvalitet eller smak enn fisken fra vanlige oppdrettsanlegg. Det viktigste er nemlig hva kjøperen føler for produktet.

- Dette er signaler som kommer både fra inn- og utland. På konferanser i utlandet registrerer vi økende fokus på dyrevelferd, både i fagmiljøene og hos konsumentene, sier forskningssjef Arne Mikal Arnesen vid Avdeling for havbruk ved Fiskeriforskning.

Han forventer at oppdrett at etisk fisk vil få like mye oppmerksomhet fra forbrukerne som kjøtt- og fjærkreproduksjonen.

Et viktig argument for forbrukerne er at det ikke er utelukket at fisk kan føle smerte. Det har vært antatt at fisken ikke kan føle smerte, men Arnesen sier at det ikke kan utelukkes, selv om det ikke er dokumentert, og at fisken derfor må håndteres ut fra muligheten at den kan føle ubehag.

(NTB)