Vil ha Frp-velgerne tilbake

- Frp har nå lånt Arbeiderpartiets velgere i Groruddalen lenge nok, mener Rune Gerhardsen, stortingskandidat og tidligere byrådsleder i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen holder han 1. mai-tale på Stovner i Oslo. Der vil han utrope Siv Jensen (Frp) som sin hovedmotstander i valgkampen.

- Valget i Oslo blir en kamp om marginer. Det kan faktisk bli en kamp mellom Siv Jensen og meg. Dersom Ap får tilbake en del av de velgerne Frp har lånt fra oss, kan jeg faktisk få plass på Stortinget til høsten. Dette vil jeg rope ut fra toppen av Groruddalen i morgen tidlig, sier Rune Gerhardsen til Dagbladet.

Men da må han rope høyt. Gerhardsen endte på sjuendeplass på Oslo Ap's liste. I dag har Oslo Ap seks stortingsrepresentanter.

Ikke Ap's arvtakere

I kjent retorisk stil vil Gerhardsen bruke sin 1. mai-tale til å utfordre Frp og partiets nestleder, Siv Jensen.

- Når Frp-ere hevder at de er sosialdemokratiets arvtakere, vil jeg ta opp konkurransen med Siv Jensen. Finnes det i det hele tatt noe i sosialdemokratiets historie og tradisjoner som Frp har støttet?

- Hver gang Siv Jensen sier at skatter og avgifter må ned, vil jeg svare at vi trenger billigere barnehager og gode oppvekstvilkår for barn. Og når Frp fremmer andre krav, vil jeg svare at vi må sikre vaksiner til verdens fattige barn slik at de kan få verdige liv.

- Jeg er også like opptatt av trygghet og kriminalitetsbekjempelse som Frp. Med dette utgangspunktet kan velgerne i Groruddalen like godt stemme på meg som på Siv Jensen, sier Gerhardsen,

Groruddalen

Norges mest tettbefolkede dalføre, Groruddalen, var i hele etterkrigstida en Ap-bastion. Men så feide Frp inn i drabantbyene med et budskap som traff velgerne hjemme. På rekordtid snappet Frp til seg 20 til 30 prosent av velgerne, og flest velgere «lånte» Carl I. Hagen fra Arbeiderpartiet.

- Hagen gjorde en god jobb der. Velgere som i flere generasjoner hadde stemt Ap, fant det de lette etter hos Frp. Men jeg mener oppriktig at Ap skal kunne konkurrere meget godt med Frp om å ivareta disse velgernes interesser.

- Men da må vi snakke bedre med dem. I stedet for å snakke om budsjettbalanse, må vi ta opp temaer som opptar dem i deres hverdag. Vi må snakke om manglene i dagens velferdssamfunn. Ja, vi må være like offensive som Frp i beskrivelsen av svakhetene og dumhetene i samfunnet, sier Gerhardsen.

Dette er et språk den tidligere byrådslederen behersker. Tidlig på 1990-tallet lanserte han sitt «snillisme»-utspill i Dagbladet. Selv om utspillet skapte kraftig røre innad i partiet, bidro snillismedebatten til at Gerhardsen og Ap vant lokalvalget i Oslo det året. Nå er de tidligere så fordømte uttalelsene blitt Ap-politikk.

Vil ikke ha Bondevik

Rune Gerhardsen mener østkantvelgernes frykt for å få tilbake Kjell Magne Bondevik som statsminister kan bli et godt kort i valgkampen.

- En stemme til Siv Jensen og Frp, er samtidig en stemme til Kjell Magne Bondevik som statsminister. Jeg tror ikke akkurat champagnekorkene vil sprette i Groruddalen hvis Kjell Magne Bondevik blir ny regjeringssjef, sier Gerhardsen.

<B>ROPER UT 1. MAI:</B> - Ap må være like offensive som Frp i beskrivelse av svakhetene og dumhetene i samfunnet, sier Rune Gerhardsen. Dette bildet er tatt på Hambros kafe i Oslo i fjor høst.