Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha full behandling av korrupsjon i statlige selskaper

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite vil gå grundig til verks.

VIL TA GREP: Komiteleder Martin Kolberg (Ap) skal komme tilbake til kontroll- og konstitusjonskomiteen med forslag til hvordan komiteen kan få en helhetlig behandling av det generelle sakskomplekset som gjelder korrupsjon i statseide selskaper. Her er han sammen med partikollega og komitemedlem Jette Christensen (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VIL TA GREP: Komiteleder Martin Kolberg (Ap) skal komme tilbake til kontroll- og konstitusjonskomiteen med forslag til hvordan komiteen kan få en helhetlig behandling av det generelle sakskomplekset som gjelder korrupsjon i statseide selskaper. Her er han sammen med partikollega og komitemedlem Jette Christensen (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I gårsdagens møte i kontroll- og konstitusjonskomite, ble det besluttet at korrespondansen mellom komiteen og statsråd Tord Lien avsluttes i Angola-saken.

I stedet skal komiteleder Martin Kolberg nå komme tilbake til komiteen med forslag til hvordan komiteen kan få en helhetlig behandling av det generelle sakskomplekset som gjelder korrupsjon og anti-korrupsjonsarbeid i statseide selskaper.

Omstridte millioner Den såkalte Angola-saken skriver seg tilbake til 2011, da Statoil undertegnet en kontrakt med det angolske statseide oljeselskapet Sonangol. Som en del av kontrakten måtte Statoil betale til sammen 715 millioner kroner i sosiale bidrag og støtte til et forskningssenter.

Foreløpig har ingen har sett snurten av et forskningssenter, bortsett fra at angolanske myndigheter har bestemt at senteret skal ligge i byen Sumbe.

I tillegg til selskapene Statoil, BP og Cobalt, har Dagbladet avslørt at også spanske Repsol og franske Total har betalt penger til senteret. Totalt er det betalt inn over 3,5 milliarder kroner til realiseringen av senteret siden 2011.

- Jeg er urolig Bakgrunnen for at komiteen nå vil kreve en full av denne problematikken i statseiede selskaper, er avsløringene knyttet til både Statoils investeringer i Angola, Vimpelcom-saken og Hydro-saken.

- Statsrådene har svart på våre spørsmål, men det gjør ikke situasjonen mindre problematisk. Jeg sitter igjen med uro over hva som skjer med de sakene pressen ikke avdekker, sier medlem i kontrollkomiteen Jette Christensen (Ap) til Dagbladet, som understreker at det ikke er påvist korrupsjon i Angola-saken.

Men Christensen påpeker at all handling fra olje- og energiminister Tord Lien i Angola-saken, har kommet etter at pressen har begynt å se på saken.

- Inntrykket er at statsråden ikke er aktiv nok på å følge opp Stortingets vedtak om antikorrupsjon. Nå har vi saken om Hydro og Vimpelcom også, og jeg mener det er nødvendig å se disse sakene samlet om hvordan eierskapsmeldingen blir fulgt opp, og Stortingets vedtak og klare intensjon om at norske selskap skal ha nulltoleranse for korrupsjon, sier Christensen, og legger til:

- For om det er slik at selskapenes retningslinjer er fulgt, lover og regler overholdt og eierskapsmeldingen fulgt opp, og vi likevel betaler hundrevis av millioner til ingenting i et av verdens mest korrupte land, så er det en jobb å gjøre, sier Christensen.

- Svarene er problemet - Betyr dette at komiteen vurderer det dithen at Lien har gjort det som er forventet av ham utifra gjeldende lover og regler, og Stortingets retningslinjer?

- Det betyr at vi har fått svar på det vi lurer på. Men nå er det svarene som er problemet, ikke ubesvarte spørsmål, svarer Christensen.

Komitemedlem Bård Vegar Solhjell syns det er et paradoks at mange av de største, norske selskapene kommer opp i vanskelige saker.

- Jeg tror det er riktig å se det i sammenheng. Stortinget har vedtatt null-toleranse mot korrupsjon, men jeg er ikke sikker på at vi har virkemidler og oppfølging som sikrer det. Særlig i land der korrupsjon er utbredt, sier Solhjell, og legger til:

- Kontrollkomiteen skal ikke undersøke korrupsjon i et selskap, men om Stortingets vedtak blir følgt opp godt nok. Derfor er det fornuftig å heve blikket"

- Ikke påvist korrupsjon Olje- og energiminister Tord Lien har konsekvent svart kontrollkomiteen at han har gjort alt som ligger innenfor hans mandat når det gjelder Statoils investeringer i Angola.

Han registrerer nå at det inntil videre ikke blir flere spørsmål fra komiteen.

-Jeg noterer meg komiteens beslutning. Som det går fram av mine svar til komiteen, har jeg fulgt opp eierdialogen med Statoil i tråd med prinspippene som gjelder for god eierstyring og som et bredt flertall i Stortinget stiller seg bak.  For meg er det viktig å understreke at korrupsjon er alvorlig og straffbart. Jeg vil imidlertid understreke at det ikke er påvist korrupsjon i Statoils engasjement i Angola, sier Lien til Dagbladet.

Hele Norges coronakart