Vil ha full borgerkrig

Al Qaida-lederen al Al Zarqawi ruster til borgerkrig i hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iraks mest ettersøkte mann, den fryktede Al Qaida-lederen Abu Musab al-Zarqawi, har samlet landets opprørske sunnimuslimer under sin kommando, og fryktes å stå bak de siste dagers voldsbølge i Bagdad.

En kilde i amerikansk militær etterretning i Bagdad sier til The Times at al-Zarqawi allerede har flere tusen opprørere fra ulike sunnimuslimske grupper under sin kommando.

Blodig onsdag

For tre måneder siden ble det sagt at al-Zarqawi var alvorlig skadd og døden nær. Men den siste uka har verdens mest aktive terrorist nok en gang skapt et blodbad i Bagdads gater.

Onsdag var den blodigste dagen i Bagdad siden Saddam Hussein ble styrtet og krigen var over. En selvmordsbomber tok med seg over 80 mennesker i døden på en åpen plass i byen i morgentimene, der arbeiderne samlet seg før de skulle på jobb. De fleste drepte er fattige irakiske sjiamuslimer.

Ifølge det irakiske helsedepartementet mistet 182 mennesker totalt livet i Irak løpet av onsdag, skriver Dagsavisen.

I går ble minst 30 mennesker, de fleste politimenn, drept i to selvmordsangrep.

Volden vil øke

Ifølge The Times\' etterretningskilde vil volden bare øke i Irak.

- Vi har grunn til å tro at al Zarqawi er gitt taktisk kommando i Bagdad over grupper som har måttet gå sammen under ham for å overleve, sier kilden til The Times.

Den irakiske presidenten, Jalal Talabni, har på FN-møtet i New York bedt verdens ledere om hjelp til å stoppe blodbadet.

- Irak står i dag foran en av de mest brutale terrorkampanjer i hendene på mørkets styrker, a Talabni.

Erklærte krig

I et lydopptak som ble offentliggjort på et muslimsk nettsted onsdag sier det man tror er al-Zarqawi at «Al Qaida i Irak har erklært krig mot Sjiamuslimer i hele Irak.»

De siste dagers aksjoner er trolig hevn for amerikanernes offensiv mot Tal Afar i Nord-Irak, der over 150 opprørere er drept.

Al-Zarqawis overordnede mål er å hindre den demokratisk valgte Sjia-regjeringen og erstatte den med et sunnimuslimsk styre i Bagdad, ikke ulikt Talibans styresett i Afghanistan.

I tidligere lydopptak har Abu Musab al-Zarqawi sagt at terroren vil ramme både USA, Australia og Europa.


Nye angrep i dag

Bare i morgentimene i dag er tre personer skutt og drept øst i Bagdad, melder AP. De tre ble skutt av uidentifiserte menn som passerte i en bil. Angrepet skjedde klokken 07 fredag morgen i bydelen New Bagdad, på et sted hvor løsarbeidere samles hver morgen for å se etter arbeid, opplyser sjefen for den lokale politistasjonen.

Selvmordsbomberen fulgte samme oppskrift som onsdag. Også da smalt det på en plass der arbeidere samlet seg om morgenen.

Les mer hos The Times.

MOBILISERER: Den irakiske Al Qaida-lederen Abu Musab al-Zarqawi vil ha krig mot sjiamuslimer.