KREVER SVAR: Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget vil i dag trolig vedta å åpne høring etter næringsminister Trond Giskes håndtering av TV 2-salget. Komitémedlem Per-Kristian Foss (H) vil ha en full gjennomgang av statens eierskapspolitikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KREVER SVAR: Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget vil i dag trolig vedta å åpne høring etter næringsminister Trond Giskes håndtering av TV 2-salget. Komitémedlem Per-Kristian Foss (H) vil ha en full gjennomgang av statens eierskapspolitikk. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Vil ha full gjennomgang av statens eierskapspolitikk

Trond Giskes håndtering av TV 2-salget er den utløsende faktoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter bråket rundt Trond Giske og TV 2-salget, går Kontroll- og konstitusjonskomiteen nå flere departementer etter i sømmene.

På et møte i dag vil komiteen åpne sak om regjeringens utøvelse av det statlige eierskapet. Det er sannsynlig at det ender med åpne høringer, bekrefter flere av medlemmene overfor Dagbladet.

Giske-saken avgjørende Komitéens utgangspunkt er en rapport fra Riksrevisjonen, som kritiserer regjeringen for å være for sløve i oppfølgingen av selskapene der den er eier. Men Frps Anders Anundsen bekrefter at det er saken rundt Trond Giske og A-pressens salg av TV 2 som er den utløsende årsaken til at hans parti nå vil åpne sak i komitéen.

Høyres komitémedlem, Per-Kristian Foss, utelukker ikke at Giske må svare for seg i en åpen høring:

- Vi kommer til å åpne sak. Riksrevisjonens rapport har kritiske merkander om særlig to statsråder, Ola Borten Moe og Trond Giske. Og det vil være umulig å snakke med Giske om eierskapsutøvelse uten å bringe inn TV 2-salget, sier Foss til Dagbladet.

Vanligvis utløser ikke den årlige rapporten fra Rikrevisjonen noen sak, utover at den blir behandlet i komitéen. Nå kan det gå mot høring der flere statsråder blir kalt inn, både kulturminister Anniken Huitfeldt og statsminister Jens Stoltenberg kan måtte svare for sine roller da TV 2 ble solgt ut av landet. 

Vil ha full gjennomgang Men utgangspunktet i dagens komitémøte er altså kritikken fra Riksrevisjonen, og flere statsråder skal under lupen:

- Det vil være interessant å sammenligne Borten Moes nei til å gripe inn overfor Statoils oljesandprosjekt, med Trond Giske som aktivt griper inn i en pågående salgsprosess. Jeg er opptatt av at styring skal skje gjennom instrukser på forhånd, ikke å gripe inn underveis i håndtering av saker, sier Foss.

- Går du inn for en full gjennomgang av regjeringens håndtering av statlig eierskap?

- Det vil bli en full gjennomgang, både på prinsipielt grunnlag, og denne saken spesifikt, sier Foss.

Anundsen åpner for å se Giske-saken i et breiere perspektiv sammen med Riksrevisjonens eierskapskontroll, men mener at det etter hvert vil være mer fornuftig å konsentrere seg om enkelte departementer.

- Normalt ville ikke kritikken i Riksrevisjonens rapport utløse kontrollhøring. Men i forbindelse med at vi skal behandle eierskapskontrollen i komiteen, er det natulig å trekke inn Giske-saken der, sier Anundsen til Dagbladet.

- Sannsynligvis blir det avholdt kontrollhøringer, sier han.

- Ser ikke bra ut Regjeringsflertallet stemte i Stortinget imot å sende saken til Kontroll- og konstitusjonskomitéen. Komitéen kan likevel velge å åpne sak. Sammen har Høyre og Frp stemmene som trengs. I tillegg er heller ikke Krf-representant Geir Bekkevold ferdig med saken.

- Det er veldig gode grunner til at komiteen ønsker flere svar fra Giske. Håndteringen av TV 2-salget og metodene som er brukt, ser ikke bra ut, sier han.

Han er i utgangspunktet innstilt på å kjøre TV 2-salget som en egen sak, men er ikke avvisende til at den kan behandles sammen med rapporten fra Riksrevisjonen. Heller ikke Bekkevold avviser at det er aktuelt å åpne for høring.