Politiet tar nytt grep:

Vil ha full judisiell observasjon

Politiadvokat Børge Enoksen forteller at de nå går rettens vei for å iverksette en full judisiell observasjon av draps- og terrorsiktede Zaniar Matapour (43).

SAMARBEIDER IKKE: Politiadvokat Børge Enoksen forteller at siktede Zaniar Matapour ikke har ønsket å samarbeide om å gjennomføre en prejudisiell observasjon. Han har heller ikke ønsket å gjennomføre avhør med politiet. Foto: Alf Simensen / NTB
SAMARBEIDER IKKE: Politiadvokat Børge Enoksen forteller at siktede Zaniar Matapour ikke har ønsket å samarbeide om å gjennomføre en prejudisiell observasjon. Han har heller ikke ønsket å gjennomføre avhør med politiet. Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer
Publisert

Søndag forteller politiadvokat Børge Enoksen til Dagbladet at draps- og terrorsiktede Zaniar Matapour ikke har ønsket å samarbeide med politiet om gjennomføringen av en prejudisiell observasjon. Dermed vil politiet nå gå videre og gjennomføre en fullstendig judisiell observasjon.

- Det er vanlig at man innledningsvis har en kortere samtale med en psykiater. Det har ikke siktede ønsket å samarbeide om. Dermed går vi nå mer formelt til verks og velger å gå rettens vei for å få oppnevnt rettspsykiatrisk sakkyndige, og så må de forsøke å komme seg i posisjon til å gjennomføre sine undersøkelser, sier Enoksen.

Matapour ble pågrepet og siktet etter masseskytingen i Oslo sentrum natt til lørdag, hvor to personer ble drept og 21 personer ble skadd.

INFORMERTE: Politiet kom med ny oppfordring til befolkningen etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag 25. juni. Vis mer

Undersøkelser

En såkalt prejudisiell observasjon tar sikte på å avklare om det er nødvendig å gjennomføre rettspsykiatriske undersøkelser av siktede, noe det ofte er i saker som omhandler svært alvorlige kriminelle handlinger. Mens en full judisiell observasjon tar sikte på å avklare om hvorvidt siktede var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Forsvarer Jon Christian Elden sier til Dagbladet at han er enig i politiets beslutning om å foreta en full judisiell observasjon for å avklare tilregnelighetsspørsmålet.

- Og så får medisinerne komme tilbake med sine konklusjoner. Jeg er kjent med at det i flere dommer og annet rettslig materiale er reist tvil om hans tilregnelighet tidligere, sier Elden til Dagbladet.

- Nå vil retten oppnevne sakkyndige for å foreta en såkalt fullstendig observasjon. Foreløpig er det bare politiet og politilegen som har jobbet med dette – i går og i dag – uten at de har kommet til noen konklusjon.

- Hvordan stiller siktede seg til denne prosessen?

- Han har ikke spurt direkte om dette, og har heller ikke noen plikt til å samarbeide om det. Men han har blitt observert i avhørssituasjonene, blant annet, i tillegg til at det vil bli innhentet materiale fra tidligere så langt det foreligger fritak fra taushetsplikt eller at materialet er offentlig tilgjengelig.

FORSVARER: John Christian Elden. Foto: Terje Pedersen / NTB
FORSVARER: John Christian Elden. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Flyttes til fengsel

Videre forteller Elden at siktede har mottatt nødvendig helsemessig oppfølging i arresten og at han vil bli overført til fengsel søndag. Dette har politiet klarert at siktede er frisk nok til å gjøre, forklarer politiadvokat Enoksen.

- Han vil bli overført til fengsel i dag. Han har fått en helsesjekk og er på en måte klarert til å sitte i politiets arrest, svarer Enoksen på spørsmål om siktedes helsetilstand.

- Er dere kjent med om det på et tidligere tidspunkt har blitt gjennomført rettspsykiatriske undersøkelser av siktede?

- Det er informasjon som er taushetsbelagt, og som jeg ikke ønsker å kommentere nå. Jeg har sagt at det er sentralt for oss å undersøke hans mentale tilstand på gjerningstidspunktet, og det vil vi iverksette tiltak for å få undersøkt.

TERROR: Slik var hendelsesforløpet under masseskytingen ved London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni 2022. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Avhør avbrutt

Søndag ble forsøk på å avhøre siktede avbrutt igjen. Forsvarer Elden forklarer at siktede er redd for at politiet vil manipulere avhørene dersom det tas lydopptak eller video av dem. Som følge av dette forsøkte politiet søndag å overtale siktede til å gi en forklaring, noe de ikke nådde fram med.

- Siktede har foreslått å gjennomføre avhør på gamlemåten, altså at politiet noterer fortløpende og at han får muligheten til å godkjenne innholdet og signere på papirene i etterkant. Det har politiet sagt at er uaktuelt, og der står vi i dag, sier Elden.

- Siktede har blitt gjort kjent med siktelsen i dag, og er nå klar over hva politiet mistenker ham for, men han har ikke blitt spurt om han erkjenner skyld eller ikke erkjenner skyld i forbindelse med dette.

PREGET: Daglig leder på utestedet Per på Hjørnet var tydelig preget da han møtte pressen etter masseskytingen i Oslo. Vis mer

Fengsling

Mandag vil Matapour trolig bli varetektsfengslet.

- Han er fullstendig innforstått med at han kommer til å bli varetektsfengslet i morgen. Det er ikke noen tvil om at han er rett gjerningsperson, og at han sånn sett har stått for skytingen som siktelsen i saken omhandler, og at han dermed vil bli fengslet.

- Hva får deg til å si at det ikke er noen tvil om at han er riktig gjerningsperson?

- Han ble tatt på fersken under skytingen, så det er vel ikke så mye mer å diskutere rundt det spørsmålet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer