Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knallharde krav til ny regjeringsplattform

Vil ha full olje-stopp

Stans i oljeleting og nei til alle nye konsesjoner på norsk sokkel. Det er blant kravene fra ungdommene i Venstre og KrF til en ny borgerlig regjeringserklæring.

STANS: KrFs innmarsj i regjeringen må føre til full stans i all ny leting etter olje, mener KrFU-leder Martine Tønnessen og Unge Venstres leder Sondre Hansmark. Foto: Nina Hansen
STANS: KrFs innmarsj i regjeringen må føre til full stans i all ny leting etter olje, mener KrFU-leder Martine Tønnessen og Unge Venstres leder Sondre Hansmark. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark forventer at KrFs inntog i regjeringen vil trekke politikken ytterligere i grønn retning. Han erkjenner at regjeringen til nå ikke har tatt et skikkelig oppgjør med norsk oljeindustri.

- Det var mye bra om klima og miljø i den forrige regjeringsplattformen, men den rørte ikke oljesektoren i det hele tatt. Når vi nå får KrF inn i regjeringen, er vi to partier som ønsker å fjerne oljesubsidier og verne sårbare områder, sier Unge Venstres leder Sondre Hansmark til Dagbladet.

Fire krav

Høyre og Fremskrittspartiet må svelge store oljedynkede kameler for at de to ungdomspartiene skal bli fornøyde med den nye regjeringsplattformen.

Det mest oppsiktsvekkende kravet er full stans i all ny oljeleting og nei til alle nye konsesjoner på sokkelen.

- Det ville vært veldig fornuftig å slutte å lete etter olje. Det er 85 felt i produksjon på norsk sokkel i dag, og Johan Sverdrup-feltet skal alene produsere til 2070, lenge etter at Norge skal ha netto nullutslipp. Det vi driver med er gambling med egen framtid, sier Hansmark.

Varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja samt Svalbard, Jan Mayen, iskanten og polarfronten, Skagerrak, Møre-feltene og kystnære områder av Finnmark er et annet krav på lista. I tillegg vil ungdomspartiene ha en ny og strengere definisjon av iskanten, for å hindre oljevirksomhet langt mot nord.

Fjerne subsidier

Det fjerde kravet knytter seg til de såkalte oljesubsidiene, ulike ordninger som Unge Venstre og KrFU mener er urimelig gunstige for næringen.

- Det er først og fremst leterefusjonsordningen som vi mener er problematisk. Å ta penger ut av statsbudsjettet for å sponse selskaper som leter etter olje er dårlig politikk, sier Hansmark.

Han mener Høyre og Frp i det aller minste bør kunne gå med på dette kravet, om å fjerne leterefusjonsordningen.

- De er jo begge skeptiske til alle andre subsidier, sier han.

KrFU-leder Martine Tønnessen avviser at det ville være lettere for KrF å få gjennomslag for disse oljekravene i et samarbeid med partiene på venstresiden

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror faktisk KrF kan få lettere gjennomslag på høyresiden, selv om deler av Frp ikke deler vår oppfatning om klimaendringer, sier hun.

- Ikke aktuelt

Fremskrittspartiets energipolitiske talsperson Terje Halleland avviser kategorisk kravet fra ungdomspartiene om å stanse oljeleting.

- Det er helt uaktuelt og fullstendig utenkelig, sier Halleland.

- Et slikt grep ville ha fått store konsekvenser allerede dagen etter. Vi har satt av store summer til prøveboring, oljeleting og geologiske undersøkelser, og dette vil både ramme arbeidsplasser og velferdsstatens inntekter, sier han.

Spørsmål om oljevirksomhet i sårbare områder og iskantens utbredelse sier Halleland vil bli diskutert, ikke minst i forbindelse med den nye forvaltningsplanen for Barentshavet.

Men Frp sier klart nei til varig vern av Lofoten, og partiet vil i utgangspunktet heller ikke røre leterefusjonsordningen.

- Ordningen har tjent Norge godt og er den beste formen for subsidier som jeg vet om. Oljeindustrien tilfører statsbudsjettet 286 milliarder kroner i ren gevinst neste år, og leterefusjonsordningen gjør det attraktivt også for mindre selskaper å delta i konkurransen på norsk sokkel, sier han.

Terningkast fire fra MDG

Nasjonal talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne håper småpartiene vinner fram i forhandlingene med Høyre og Frp. Men selv et freidig krav om stans i all oljeleting får ikke entusiasmen til å syde hos MDG.

- Hvis de får igjennom oljekravene, så vil jeg gi terningkast fire. Det er bra at de går rett i strupen på oljenæringen, men vi er nødt til å gjøre mye mer for å nå 1,5 gradersmålet, sier Hermstad.

Han savner offensive tiltak fra regjeringen i samferdselssektoren og etterlyser et mer ambisiøst mål for utslippsreduksjoner innenlands.

- Vi legger opp til 60 prosent kutt norske utslipp innen 2030, sier Hermstad.

KrFU-leder Martine Tønnessen prøver å berolige MDG-toppen ved å vise til at de to ungdomspartiene har en lang rekke andre krav til regjeringens miljøpolitikk.

- Akkurat nå handler det om olje, men det er masse vi må gjøre på klima- og miljøfeltet i tillegg, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!