Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha gjennomgang etter Nordic Mining-avsløring: - I beste fall hjelpeløst naivt

Nestsjef ved Fylkesmannens miljøvernavdeling eide aksjer i Nordic Mining.

Oslo  20150312.
Sveinung Rotevatn (V) (t.h.) under pressekonferansen hvor det ble presentert forslag til ny arbeidsmiljølov under en pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget i Oslo torsdag.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Oslo 20150312. Sveinung Rotevatn (V) (t.h.) under pressekonferansen hvor det ble presentert forslag til ny arbeidsmiljølov under en pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget i Oslo torsdag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avisa Firda (krever abonnement) kunne i dag avsløre at nestsjef ved Fylkesmannens miljøvernavdeling, Gøsta Hagenlund, ved årsskiftet eide 7494 aksjer i Nordic Mining AS.

Nordic Mining er selskapet som 17. april i år fikk grønt lys fra regjeringen, etter anbefaling fra Miljødirektoratet, til å lage sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden.

Hagenlund sier til Firda at det var ren nysgjerrighet som gjorde at han kjøpte aksjer i selskapet.

- Man får tilgang på mer informasjon om selskapet. Aksjene var billige. De kosta vel bare en halv krone stykket, forklarer Hagenlund til avisa.

Solgte aksjer Hagenlund har nå solgt de fleste av aksjene, og understreker at han kjøpte Nordic Mining-aksjene som privatperson, og ikke som ansatt ved miljøvernavdelinga.

Men som Firda skriver, så viser dokumenter at Hagenlund ved flere anledninger har jobbet med saker som er tilknyttet bergindustrien, og har holdt innlegg på en konferanse om gruvedrift og sjødeponi der han også møtte administrerende direktør i Nordic Mining Ivar Fossum.

Anbefalingen fra Miljødirektoratet ble gitt departementet i februar 2015, bare tre måneder etter at direktoratet, ut fra rene miljøhensyn, advarte mot prosjektet.

På ordre fra miljøminister Tine Sundtoft og i henhold til forurensningsloven, veide Miljødirektoratet skadene på miljøet opp mot andre samfunnsmessige hensyn, i dette tilfellet nye arbeidsplasser, og kom derfor til å kunne anbefale prosjektet.

Vil ha gjennomgang Firdas avsløring får Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn til å reagere kraftig.

- At en embedsmann sitter med en aksjepost hos Nordic Mining er i beste fall hjelpeløst naivt, og når forklaringen er at det var billige aksjer, så tyder det på at hans refleksnivå er langt lavere enn det man kan forvente, sier han til Dagbladet.

Rotevatn understreker at Førdefjorden er en ekstremt betent sak, og en av de største miljøsakene i Norge akkurat nå.

- Vedkommende jobber for en avdeling som har behandlet saken på vegne av Fylkesmannen i Sogn og Fjordane. Helt uavhengig av om han selv har vært en del av saksbehandlingen, så gir dette grunn til å kjøre en full gjennomgang av praksis og kultur i den avdelinga. Det ville vært klokt av Jan Tore Sanner å få en gjennomgang av hvordan retningslinjer og praksis er for offentlige ansatte saksbehandlere.

Vil ha mer bevissthet Det er Skatteetatens aksjonærregister som viser Hagenlunds eierandel i Nordic Mining AS ved årsskiftet.

Basert på det samme registeret kunne Dagbladet i dag avsløre at næringspolitikere på Stortinget tjener penger på selskaper de regulerer, har akser i våpen, shipping og laks og treffer selskapene sine på grillfest og i eksklusive møter

Venstre-representanten sier at de siste dagers avsløringer i blant annet Dagbladet, ytterligere synliggjør behovet for en gjennomgang.

- Dagbladets dekning tyder også på at bevisstheten rundt rollekonflikter for folkevalgte og embetsmenn ikke er der den skal være.

Uheldig Mine aksjer i Nordic Mining er verdt omtrent 300 kroner. Jeg har beholdt en liten andel av aksjene, fordi jeg hadde interesse av å følge med på et selskap som i stor grad er i medias søkelys og som jeg tidligere har jobbet med. Jeg er enig i at det i etterkant kan virke naivt. Aksjeverdien er som sagt svært lav, så det er jo det prinsipielle som kritiserer her, sier Hagenlund til Dagbladet.

Han forklarer at sist gang han jobbet som saksbehandler i saken om Førdefjorden var i 2009.

- Fylkesmannen fikk ansvaret for søknaden om utslippstillatelse til Nordic Mining. Vi vurdert den og sendte den på høring, men i 2009 ble dette arbeidet overlevert til Statens forurensningstilsyn. Etter det har jeg ikke har noe som helst med saken å gjøre. Annet enn et at jeg i 2014 ble innkalt til et møte med kommunene, hvor det var spørsmål om fylkesmannen kunne tenke seg å sitte i en brukergruppe, for å drive med faglig vurdering av saken, og forså å sende informasjon videre ut til kommunene rundt Førdefjorden.

- Ser du at det kan oppfattes som uheldig?

- I ettklokskapen ser jeg at det er uheldig, og det beklager jeg. Jeg skal nå selge de resterende aksjene, sier Hagenlund. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling