Vil ha Grand Prix til Tromsø

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede før Alexander Rybak sang seieren hjem sist lørdag hadde diverse byer begynt å spekulere i om en eventuell norsk finale neste år kunne arrangeres i nettopp deres by. Flere har nevnt Tromsø, og ordfører Arild Hausberg (ap) var tidlig ute med å erklære sin by som brennhet kandidat.

I går utelukket imidlertid kulturminister Trond Giske at det vil bygges en ny arena for neste års finale, og dermed minskes Tromsøs sjanser betraktelig. Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas utelukker å ha arrangementet utendørs.

– Mener du fortsatt at Tromsø er en kandidat for Melodi Grand Prix 2010?

– Ja. Men jeg skjønner at sjansen ikke er spesielt stor. Hvis vi hadde snakket lenger fram i tid, flere år, ville vi nok hatt større sjanser.

–  Hvorfor er Tromsø den beste byen for neste års finale?

– Fordi vi ligger utenfor Oslo. Fordi Nord-Norge er en flott landsdel som har behov for å bli kjent utenfor Norges grenser. Et OL, nei, jeg mener selvfølgelig et Grand Prix, gir en milliard mennesker mulighet til å høre om Tromsø, en by som ligger på en breddegrad der mange tror det er umulig å bo. Men vi er en frodig landsdel med fantastisk natur. Det vil gi en reiselivseffekt som følge av den markedsføringen byen får.

– Er dette en omkamp etter at dere mistet OL 2018?

– Nei, det er det overhodet ikke. Men mye av argumentasjonen er den samme, om at byen kan by på noe eksotisk og spektakulært.

– Hva har Tromsø som ikke Oslo eller Bergen har?

– Det handler om å gjøre hele landet kjent. Nord-Norge utgjør halvparten av landet vårt. Dette vil være en gylden mulighet til å presentere oss for resten av Europa. Tilreisende journalister vil alltid skrive om stedet der finalen er, og det er klart at det blir mindre interessant for dem hvis byen er landets hovedstad.

– Hva er strategien framover for å få MGP til Tromsø?

– Jeg regner med at avgjørelsen blir gjort raskt. Vår oppgave blir å beskrive gevinsten og mulighetene ved å legge finalen hit.

– Er det viktigst for Tromsø med triumfen over å bli vertsby eller at Norge gjør en best mulig figur utad?

– Det er viktigst for oss at vi arrangerer et nasjonalt, godt Melodi Grand Prix. Det er ikke min oppgave å dømme kandidatene, jeg skal bare presentere argumentene for å legge det til Tromsø. Det er opp til NRK og regjeringen og se på dette og ta en avgjørelse.

– NRK har uttalt at finalebyen må ha en arena som rommer rundt 15000 publikummere – hvordan skal dere løse dette?

– Det er en utfordring. Men det skal være mulig, rent teknisk, å få i stand noen provisoriske lokaliteter som kan romme opp mot 10000. Om det er stort nok, vet jeg ikke

– Er du bekymret over om dette vil koste byen mer enn dere vil tjene?

– Melodi Grand Prix vil ha stor nytteverdi for Tromsø og Nord-Norge, men det er et nasjonalt arrangement og et nasjonalt ansvar.

– Reklamemann Ingebrigt Steen Jensen har uttrykt skepsis til hvor mange tilreisende turister et slikt arrangement faktisk vil trekke i etterkant. Hvilken effekt tror du en eventuell Tromsø-finale vil ha på turiststrømmen til byen?

– En stor effekt, det er jeg helt sikker på. Gjennom et Melodi Grand Prix vil Tromsø bli kjent i hele Europa.